#Viajosola: ik reis alleen trending op Twitter

De moord op twee Argentijnse reizigsters, de 21-jarige Marina Menegazzo en de 22-jarige María José Coni, zorgde voor veel ophef en zelfs een debat over alleen reizende vrouwen. Dankzij de Facebookpost van Guadalupe Acosta is #Viajosola trending op Twitter. Haar boodschap: ‘Erger dan de dood van deze twee vrouwen, is de vernedering die erop volgde.’

vrouw

Hulp van  twee mannen

De overleden jonge vrouwen waren eind februari beroofd in Ecuador en accepteerden de hulp van twee mannen. Wat zij niet wisten, is dat deze mannen nog kwadere bedoelingen hadden: zij vermoordden de vrouwen en dumpten hun lichamen in vuilniszakken langs de kant van de weg.

Vernedering van dode meisjes

De reacties op social media waren bizar. Van ‘wat had je dan verwacht’ tot ‘welke kleren hadden ze aan’. De post van Guadalupe bracht een ander perspectief: de vernedering van de dode meisjes. Want wat is er eigenlijk mis met alleen reizende vrouwen? En als er problemen ontstaan, wiens fout is dat dan eigenlijk? Opmerkingen die volgens Guadalupe veel voorkomen in Latijns-Amerika wanneer een vrouw wordt vermoord, maar nutteloos zijn. Er zijn honderden wetten waarin staat dat vrouwen gelijk moeten worden behandeld, echter: de realiteit laat vaak het tegenovergestelde zien.

vrouw#Viajosola

Inmiddels is #Viajosola (ik reis alleen) trending op Twitter. Het laat foto’s en tweets zien van vrouwen die alleen reizen en die hun steun betuigen. Velen stellen bovendien dat de Argentijnse vrouwen niet alleen reisden, maar samen. Tegelijkertijd mag er ook geen taboe rusten op alleen reizen. Dankzij de # hebben vrouwen het gevoel iets gemeenschappelijks te hebben, dat de eigen identiteit versterkt en laat zien dat je er niet alleen voor staat.

Jarenlange strijd

Het is lastig om te zeggen of een actie als deze iets uitmaakt in de grotere discussie rondom vrouwenrechten en veiligheid voor vrouwen. Uiteindelijk moet het bij de juiste personen terecht komen, politici of bijvoorbeeld de Verenigde Naties. Wat voorop staat; ook vrouwen moeten veilig alleen kunnen reizen. Deze strijd gaat nog jaren duren. Maar een Facebookpost en een hashtag als #Viajosola zijn een mooi begin.

Top tien gevaarlijke steden voor alleen reizende vrouwen:

  1. Bogota, Colombia
  2. Mexico City, Mexico
  3. Lima, Peru
  4. New Delhi, India
  5. Jakarta, Indonesië
  6. Buenos Aires, Argentinië
  7. Kuala Lumpur, Maleisië
  8. Bangkok, Thailand
  9. Moskou, Rusland
  10. Manila, Filipijnen

(Thomson Reuters, 2014)

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s