Ook vrouwen rijden autorally’s

In Marokko rijdt momenteel rallyrijdster Sascha Bloemhoff(47) door het rulle zand. Vrouwen zijn duidelijk in de minderheid in de rallywereld, maar dat weerhoudt Sascha er niet van om samen met haar navigator Yvette Olde Monnikhof (46) de Libya Rally te rijden. Volgens Vrouw.nl is het uniek in de wereld dat het team compleet uit vrouwen bestaat. Maar is dat wel zo?

vrouw

De allereerste vrouwelijke winnaar van een rally is de Franse Michèle Mouton (1951). Deze voormalig rallyrijdster is tot nog toe de succesvolste vrouwelijke coureur in de rallysport en autosport in het algemeen. Ze schreef in totaal vier Wereldkampioenschap Rally’s op haar naam en werd ook vicewereldkampioen in het seizoen 1982. Overigens in ritten waar ze gewoon tegen mannen streed. In 1975 deed ze mee aan de 24 uren van Le Mans en haar team bestond volledig uit vrouwen. Ze werden als 21e geklasseerd.

Tijd voor een gezin

Na een dodelijk ongeval tijdens een rally, legde de FIA een competitieverbod op Groep B auto’s en werd besloten dat de Groep A klasse het alternatief werd. Hieruit trok Mouton haar conclusies, weigerde om in langzamer materiaal te moeten deelnemen en besloot na dat jaar haar carrière als rallyrijdster te beëindigen. Een andere reden was dat ze tijd wilde vrijmaken voor het stichten van een gezin.

Eerste president FIA’s Women & Motor Sport Commission

In 2010 werd Mouton benoemd tot de eerste president van de FIA’s Women & Motor Sport Commission. Ook reed ze in dat jaar de Rally du Maroc na een afwezigheid van dik twintig jaar. Ze werd tweede ondanks materiaalpech, wat haar een half uur tijd kostte.

Ook meedoen aan een rally? Doe dan mee met de autopuzzelrit die Soroptimistclub Hoorn e.o. samen met de Lions Opmeer organiseert. Hier lees je er meer over.

Bron: Vrouw.nl en vierenzestig.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s