In love met je tuin: goed voor je gezondheid

In Engeland heeft The King’s Fund onderzoek gedaan naar het effect van tuinieren en tuinen op de gezondheid.  Daar blijkt een helende werking van uit te gaan.

Van wieg tot graf
Het effect van tuinen (ieren) gaat  als een rode draad door het leven.  In alle levensfasen heb je baat bij een groene buitenplaats. Tuinieren maakt je sterk en onafhankelijk. Kinderen spelen en ontwikkelen zich in een tuin. Schooltuintjes  zie je steeds meer verschijnen. Op oudere leeftijd is zorgt tuinieren voor goede balansoefeningen, waardoor valincidenten kunnen worden beperkt. Ook als preventiemiddel om dementieverschijnselen te beperken.

Minder rooskleurig is dat lage rugklachten zich vaker op oudere leeftijd manifesteren bij de oudere tuinier. (Not all is ‘rosy in the garden’ as we age.)

Mogelijk dat de tuincentra inspelen op deze” feel good “boodschap. Tegenwoordig kun je  zelfs een buiteninterieur, keuken aanschaffen om het gehele jaar door in de tuin te zitten. Wel een investering waard als blijkt dat een bezoek aan dokter of ziekenhuis daardoor kan komen te vervallen.

Maar het echte ontstressen lukt pas door met je handen in de modder te wroeten,  te maaien en te zaaien. Hoe blij kun je worden van een zelf geplukt boeket? Super!

In ieder geval zijn de uitkomsten van het onderzoek zo dat het Kings Fund aanbevelingen doet aan regering om parken en tuinen te koesteren.

Dus vrouwen pak hark en schoffel en laat jullie mannen de bomen snoeien en het spitwerk doen.

Leef lang en gelukkig:  de ultieme liefde is niet alleen rood maar ook groen!


Rapport  Gardens and health Kingsfund.uk 2016

Een gedachte over “In love met je tuin: goed voor je gezondheid

  1. Pingback: Tuinronde Wieringen verlegt de grenzen | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s