Doorstromen naar de Top: vrouwelijke ambitie?

Als je de berichtgeving van de laatste maand hebt gevolgd lijkt het er wel op dat een vrouwvriendelijk Nederland pas is geslaagd als er voldoende vrouwen een topfunctie bekleden.  Het lijkt bijna een spelletje van : Haalt ze het wel, ze haalt het niet, ze haalt het  bijna…


Vrouwelijk topaccent op bedrijfsleven
Bedrijven met charter bewijzen: streefcijfer topvrouwen is haalbaar zo luidt de kop op de website van VNO-NCW.  (VNO/NCW 25/05/16)
– Wie topvrouwen wil, kan ze krijgen (NRC, 25/05/16)
– ‘Weer iets meer vrouwen in de top’ (ANP, 24/05/16)

Het wettelijke streefcijfer van 30% topvrouwen is haalbaar. De stichting Talent naar de Top nodigt bedrijven uit hun charter te ondertekenen en dan komt het wel goed?! Althans er is een kans dat ..
In ieder geval wordt een bedrijf  zo getriggerd om een doelbewust aanpak te kiezen, waardoor vrouwen doorstromen

Het aandeel vrouwen in de top van deze meer dan 250 Nederlandse ondernemingen is gestegen tot 21,5 procent, van 20,9 procent in 2015. Ook op posities net onder de directie kwamen er meer vrouwen bij. Het streefcijfer van de overheid is voor veel ondernemingen nog ver weg.

Het bedrijfsleven heeft van het kabinet nog een aantal jaar gekregen om de diversiteit tussen mannen en vrouwen in directies en toezichtraden te verbeteren. In 2019 wordt naar verwachting bekeken of het nodig is een vrouwenquotum in te voeren, dat bedrijven ook echt verplicht aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Van de bijna 500 topfunctionarissen bij de rijksoverheid was vorig jaar 31% vrouw.

Vrouwelijk topaccent Hoger onderwijs
Ondervertegenwoordiging van vrouwen in leiderschapsposities HO
Nederlandse vrouwen waren ondervertegenwoordigd op bestuurlijk niveau in 2014. Dit blijkt uit het onderzoek naar vrouwen in de Europese wetenschap in het rapport “She Figures 2015 van de Europese Commissie. De ondervertegenwoordiging van vrouwelijke bestuurders blijkt uit het lage percentage van vrouwelijke voorzitters van hoogste bestuurlijke organen van hoger onderwijsinstellingen. Ook bij andere bestuurlijke organen op het gebied van onderwijs en onderzoek zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. In Nederland werd, volgens het rapport, in 2014 geen enkel voorzitterschap van deze organen door een vrouw bekleed. Wel waren er evenveel vrouwen als mannen lid van besturen op dit niveau. Verder was er wel een stijgende lijn te zien in het percentage vrouwelijke onderzoekers in Nederland tussen 2005 en 2011. Zo was bijvoorbeeld het percentage vrouwelijke gepromoveerden met 5,5 procentpunten gestegen tot 45% tussen 2004 en 2012. ( Bron: Nether 18 mei 2016)

Vrouwelijke rectors steeds gewoner
Universiteiten van Europa hebben steeds vaker een vrouw als rector magnificus, meldt de Europese universiteitenvereniging EUA. Vooral in Scandinavische landen is het heel gewoon.  Vijftien procent van alle Europese rectoren is vrouw. In 2008 was dat nog maar zes procent. Het gaat dus langzaam maar zeker de goede kant op, meent de European University Association.  Nederland is een middenmoter: twee van de veertien rectoren zijn hier vrouw: Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam, die per 1 juni wordt afgelost door Karen Maex, en Anja Oskamp van de Open Universiteit. Na de zomer volgt nummer drie: dan treedt Rianne Letschert aan als rector van de Universiteit Maastricht.

Pas op voor de queen bee
Streefcijfers voor vrouwen aan de top kunnen onbedoelde bijwerkingen hebben waarschuwt Belle Derks (NRC 21/22 mei 2016). Mannen kunnen er bang van worden en vrouwen onzeker. Het streefcijferbeleid zorgt ervoor dat er meer vrouwen op topposities komen, maar het probleem van ongelijke kansen is nog niet opgelost. De streefcijfers kan ook vrouwen negatief beinvloeden, doordat het het zelfvertrouwen van veelbelovende vrouwen schaadt.

Mag het ook iets minder top zijn
Moet het eigenlijk wel altijd de top zijn. Wat is top. Mag het ook iets minder zijn, geen bestuursfunctie, maar wel  een  functie die “top fits”,  gaan voor een super bonus. Dat kan via een topfunctie, een leidinggevende functie, een dienende functie een vrijwilligersfunctie, etc.

In een  HRM webblog waarin vrouwelijke sollicitanten getraind werden.  Gaf een deel van de vrouwen  het excuus dat ze vanwege kinderen of andere prioriteiten een tijdje uit  het betaalde circuit waren geweest. Vaak bleek dat ze hun tijd nuttig hadden besteed aan vrijwilligersactiviteiten, het opzetten van buurtprojecten, kinderopvang. Aangegeven werd dat je ook deze kwaliteiten kunt etaleren en zo prima in staat bent om te voldoen aan criteria voor je eigen topfunctie.

Ranglijstjes
Het is altijd leuk om de ranglijstjes door te nemen, de meest invloedrijkste, de rijkste, de knapste, de sociaalste, en dan weer gewoon weg te leggen en wachten op de volgende topranking!


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s