Vrouwentrek naar de stad

Binnenkort verschijnt een onderzoek van Jan Latten UvA en Marjolijn Das CBS. Zij onderzochten de trek van 288.000 plattelandsmeisjes geboren tussen 1966-1971 naar de stad.

De levensloop van de vrouwen werd in kaart gebracht door statistische en fiscale bestanden te koppelen. Waar woonden zij als 20er en waar was hun domicilie op 40 jarige leeftijd.  En niet onbelangrijk wat was hun sociaal economische positie t.o.v. de “achtergebleven” vrouwen.Het uitgebreide verslag verschijnt in het bulletin Demos.

Verschil in bruto inkomen
Meisjes die naar de Randstad waren vertrokken hadden doorgaans als 40er 5 keer zo vaak een hoge opleiding gevolgd. Ook bleken ze in de Randstad ca 640 euro bruto meer aan salaris te ontvangen.

Deze vrouwen waren doorgaans ook gekoppeld aan een hoogopgeleide partner. Vrouwen achter gebleven op het platteland bleken met een minder geschoolde man een relatie te hebben.

De meest recente cijfers van het CBS tonen aan dat het aantal gelijk opgeleide stellen toeneemt, evenals het aantal paren waarbij de vrouw hoger is opgeleid.

Het aantal jonge vrouwen dat naar de grote steden vertrok overtrof het aantal mannen. Die trend zet zich nog steeds voort. De vrouwen zijn bezig aan een enorme inhaalslag. Een nieuwe generatie vrouwen is de mannen al voorbij gestreefd.

Powerkoppel
In de Randstad ontstaat een concentratie aan powerkoppels. De powerkoppels hebben alles mee. Opleiding, salaris, elkaar, een grotere kans op “briljante” kinderen. Nu vader en moeder hoogopgeleid zijn, stijgen kinders kansen.

De grote stad vaart er wel bij, maar dunbevolkte streken raken verder op achter.


*Powerkoppel = Echtpaar of stel met kinderen, hoogopgeleid en met een hoog inkomen, dat hoge eisen stelt aan de opleiding en begeleiding van hun kinderen op scholen.


Bron: NRC Handelsblad 1 juni 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s