Pluim van de Nederlandse Kinderjury voor boek over Rosa die president wil worden

Schrijver Jozua Douglas ontving vanmiddag de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury in de categorie 9 tot 12 jaar voor zijn boek De gruwelijke generaal. Het boek gaat over Rosa, die president wil worden. Maar dat vindt haar vader, President Pablo Fernando helemaal niets.

Pablo Fernando is in zijn eentje de baas in Costa Banana. Hij maakt de meest absurde wetten. De president is gek op zijn zoon Fico, die hem later zal opvolgen en nu alvast wetten mag verzinnen. Voor zijn dochter Rosa heeft hij geen oog en al helemaal niet als president. De generaal is van mening dat vrouwen er zijn om te zoenen en dat ze geen land kunnen besturen. Rosa is vastbesloten haar vader te laten zien wat ze waard is.

Dappere kinderen redden de wereld

Als Rosa op een dag ontdekt dat generaal Sjasliek een gruwelijk plan beraamt, wil niemand haar geloven. Ze biedt aan om een onderzoek te starten, maar volgens haar vader ‘kunnen meisje niet spioneren´. Toch gaat Rosa aan het werk en ontdekt dat er veel op het spel staat. Samen met haar broer en met hulp van de schoolmeester moet Rosa niet alleen haar familie, maar ook de wereld redden. Of ze de generaal nog kunnen stoppen? Dat lees je in (of voor uit) dit boek. Het karakter van Rosa is het meest uitgewerkt. Zij verzet zich tegen het beeld dat de president van vrouwen heeft en ze wil zich graag bewijzen.

Klassenbezoek en lesmateriaal

De gruwelijke generaal is een spannend (voor)leesboek met veel humor, maar met een serieuze ondertoon. Zo geeft het boek aanknopingspunten om over serieuze kwesties na te denken, bijvoorbeeld over de rol van vrouwen in de maatschappij of wat een goede wet is. Voor het onderwijs is er ook lesmateriaal, waarin onder meer het houden van een klassengesprek zit: welke wet zou jij als kind maken als je president was? En hoe zie jij de rol van de vrouw in de maatschappij?

Prijs 13,99. Meer informatie: www.costabanana.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s