Syrische kinderen geen verloren generatie dankzij Syrië ‘Back to School’

Maandag 20 juni was het Wereld Vluchtelingendag. Miljoenen vluchtelingen wereldwijd vragen om onze bescherming. Soroptimisten wereldwijd dragen daar hun steentje aan bij. Ook in Nederland, waar de Unie van Nederland, Suriname en de Antillen met hun actie Syrie ‘Back to School’ een groot succes heeft geboekt! Samen brachten de clubs € 300.000 bij elkaar om Syrische kinderen te ondersteunen. Want dat Syrische kinderen een verloren generatie zou worden, dat laten de Soroptimisten niet gebeuren! Deze film laat je beseffen waarom actie nodig is.

Miljoenen Syrische kinderen lijden al drie jaar onder het geweld in hun land. De Soroptimisten – die zich inzetten voor kinderen en vrouwen – vinden dat deze kinderen geen verloren generatie mag zijn. Daarom zetten zij zich in om ervoor te zorgen dat Syrische kinderen in Turkije naar school kunnen gaan en daarmee kansen te scheppen voor de toekomst.

Samenwerking met UNICEF

Met tomeloze inzet en ongekende creativiteit werd geld ingezameld dat door UNICEF werd gebruikt om kinderen te voorzien van rugzakjes met schoolspullen, meubilair voor scholen en voor de training en beloning van ruim tienduizend onderwijzers, waaronder ruim zesduizend gevluchte onderwijzeressen uit Syrië. Onlangs heeft de landelijke werkgroep B2S met UNICEF afgesproken dat in het vluchtelingenkamp Akcakale Camp in provincie Sanliurfa zes containerscholen worden betaald uit de fondsen van het project.

kids

Ook buitenlandse Soroptimistclubs haken aan

Drie jaar geleden is de samenwerking aangegaan tussen UNICEF NL en de Soroptimisten in Nederland. Per jaar zouden de Soroptimisten met het project Syrië ‘Back to School’ € 100.000 aan UNICEF overhandigd om, rekening houdend met de doelstellingen van het Soroptimisme, onderwijsvoorzieningen in Turkije te creëren.  De landelijke actie inspireerde vervolgens diverse clubs in het buitenland om aan te haken. Acht maanden vóór het daadwerkelijke einde van het project is het door de Unie toegezegde bedrag al binnen!

Nog steeds half miljoen kinderen verstoken van onderwijs

Dat wil niet zeggen dat er geen reden is om de activiteiten in een lagere versnelling te zetten. Integendeel! Naast alle kinderen die nu zijn bereikt, zijn er in Turkije nog een half miljoen verstoken van onderwijs. Ook de komende jaren is geld nodig om te voorkomen dat vluchtelingenkinderen tot een verloren generatie gaan horen. Met ingang van het komende schooljaar zijn er nieuwe, betere scholen in de kampen en daar buiten. De nadruk komt nu te liggen op het verzekeren van onderwijs in de toekomst, onder meer door het opleiden van nog meer onderwijzers en onderwijzeressen. Die krijgen een (klein) salaris waarmee ze weer aan hun eigen toekomst kunnen gaan bouwen.

Hier vind je de toespraak van Désirée Bonis, voormalig ambassadeur van Nederland in Syrië, over het project Syrië ‘Back to School’.

Wil je deze actie ook steunen? Je kunt op onderstaande rekening geld overmaken.

Rekeningnummer: NL90.INGB.0006.5702.47 – tnv Stichting SI Nederland Syrië Back to School – Gouda.

Voor meer informatie check je de site van Syrië ‘Back to School’.

 

Een gedachte over “Syrische kinderen geen verloren generatie dankzij Syrië ‘Back to School’

  1. Pingback: Hoornse Soroptimisten dragen financieel bij aan container klaslokalen voor Syrische vluchtelingenkinderen | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s