Blinde vlek voor de vrouw: app m/v

Iedereen denkt anders over het gebruik van een app. In de gezondheidszorg is er een discussie gaande over de betrouwbaarheid van de app en de toegevoegde waarde ervan voor de volksgezondheid.

Big data laat gender zien
Verschillen tussen mannen en vrouwen zouden in dit tijdperk van big data analyse simpel te achterhalen moeten zijn. Smartphones en tracers houden continu data bij. Daar kunnen ontwerpers van nieuwe technologie hun voordeel mee doen. Waarom halen we de man/vrouwverschillen niet uit big data? Het is een van de ambities in een groot project onder de naam Data2X van onder meer de Verenigde Naties, de Bill & Melinda Gates Foundation en de Clintons. Deze organisaties willen betere cijfers over de positie van de vrouw, door data uit sociaal media en telefoongebruik te analyseren. In veel landen worden vrouwen achtergesteld op het gebied van werk of gezondheidszorg, maar er wordt weinig aan gedaan. Dat komt doordat dit verschil niet goed zichtbaar is in de statistieken. Er is een gender data gap.

Menstruatie misser
In 2014 blunderde de healthkit van Apple door de functie menstruatie niet te registreren. De periodiek waarvan vrouwen al decennia lang een registratie bijhouden. Een betere doelgroep kun je je niet wensen.

Er is geen tekort aan menstruatieapps waar vrouwen mee aan de slag kunnen. Probleem is alleen dat ze beperkt zijn tot alleen menstruatie en vruchtbare dagen. Verder zijn ze vaak roze of gebloemd, en sluiten daarmee aan bij de gemiddelde smaak van een meisje van twaalf. Er zijn uitzonderingen. De app Clue (met slagzin: ‘Confident. Scientific. Not pink.’) houdt veel meer gezondheidsgegevens bij die een relatie hebben met de cyclus. Naast vruchtbaarheid en stemmingen, volgt Clue ook de bloeding, pijn, slaap, energie, stoelgang en seksuele activiteit, zo vertelde de vrouwelijke medeoprichter Ida Tin in een interview met SmartHealth. Of neem de app Glow, van PayPal-oprichter Max Levchin. Die is ook minder roze en meer wetenschappelijk, maar wel vooral gericht op vruchtbaarheid.

De meeste appontwikkelaars zijn witte mannen, een probleem waar Siilicon valley openlijk voor uit komt. Harvard onderzoekster Whitney Erin Boesel  deed onderzoek naar passive tracking apps. Deze apps meten ongemerkt je bewegingen. Vrouwen dragen hun mobiel doorgaans in hun tas, waardoor de bewegingen alleen met de tas in de hand worden geregistreerd. De man heeft zijn mobiel op zak en beweegt daardoor voldoende. Een app blijkt ook niet geprogrammeerd te zijn om aan de hulp roep “ik word mishandeld” de goede waarde toe te kennen.


Bron: Smarth health

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s