Hoornse Soroptimisten dragen financieel bij aan container klaslokalen voor Syrische vluchtelingenkinderen

In het Ackakale Camp in Turkije, een vluchtelingenkamp voor Syrische vluchtelingen, plaatste UNICEF onlangs zes container klaslokalen. Dit is mogelijk gemaakt door financiering van de Nederlandse Soroptimisten, de serviceclub waar ook de Hoornse Soroptimisten aan hebben bijgedragen. Dit betekent dat na de zomervakantie ruim duizend Syrische leerlingen weer terug naar school kunnen.

containerlokalen

UNICEF Turkije zegt de financiering van de Soroptimisten zeer te waarderen. De containers zijn eerder gebruikt en moeten de inmiddels vijf jaar oude en versleten tentscholen vervangen. Ze zijn helemaal opgeknapt en klaargemaakt om leerlingen te ontvangen in de 2e week van juli 2016. Elke container is voorzien van twee klaslokalen met een maximale capaciteit van negentig leerlingen per klas (dubbele shifts) en is uitgerust met bureaus, stoelen, schoolborden en kasten. Zo zijn leraren in staat om effectief les te geven in een vertrouwde en uitnodigende sfeer waarin leren wordt bevorderd, de leerlingen rust en regelmaat geboden wordt en zij de kans krijgen zich op hun toekomst voor te bereiden, één van de doelstellingen van het Soroptimisme. Want dat Syrische kinderen een verloren generatie zou worden, dat laten de Soroptimisten niet gebeuren! In totaal kunnen door deze scholen 1.080 Syrische vluchtelingenkinderen worden bereikt.

‘Dat Syrische kinderen een verloren generatie zou worden, laten de Soroptimisten niet gebeuren!’

Syrië Back to School

Dankzij hun financiering dragen de Soroptimisten rechtstreeks bij aan het creëren van schoolruimtes. Belangrijk, want dat doel hadden de vrouwen voor ogen toen ze drie jaar geleden met het project Syrië ‘Back to School’ startten: een samenwerking tussen UNICEF NL en de Soroptimisten in Nederland. Drie jaar lang zouden de Soroptimisten per jaar € 100.000 aan UNICEF overhandigen om onderwijsvoorzieningen in Turkije te creëren. De landelijke actie inspireerde vervolgens diverse clubs in het buitenland om aan te haken. Dit bedrag is inmiddels ruimschoots binnen. Daarom werd eerder door de Soroptimisten al rugzakjes met schoolbenodigdheden, meubilair voor vijftien scholen en vergoedingen voor ruim 1000 leerkrachten gefinancierd.

Hoornse basisschoolkinderen betrokken

Ook Club Hoorn had haar bijdrage. Behalve een jaarlijkse vaste bijdrage aan het project, hadden zij een inbreng via de organisatie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen dat op 11 februari 2016 in Hoorn plaats vond. Op deze dag keken honderd Hoornse basisschoolkinderen destijds in Cinema Oostereiland ademloos naar de film Blijf!. Een film over de belevenissen van de 11-jarige Milad die naar Iran dreigt te worden teruggestuurd en zijn vriendinnetje Lieke die alles op alles zet om ervoor te zorgen dat haar vriendje in Nederland kan blijven. De film gaf volop stof in de klassen, zowel voorafgaand aan de film en na afloop, om over het vluchtelingenonderwerp door te praten. Omdat de opbrengst van dit kinderfilmfestival naar het project ‘Syria Back To School’ ging, steunden de Hoornse kinderen ook hun leeftijdgenootjes in Syrië.

Eerder schreef Désirée Bonis, werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, al over het project Syrië ‘Back to School’

Een gedachte over “Hoornse Soroptimisten dragen financieel bij aan container klaslokalen voor Syrische vluchtelingenkinderen

  1. Pingback: Syria ‘Back to School’ July 2016 | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s