Tijd voor een nieuw Feminisme: belangrijker vrouwenrechten

Assita Kanko is geboren in Burkina Faso en heeft zich opgewerkt tot kaderlid van een internationaal bedrijf en politica (ze is MR-gemeenteraadslid in Elsene). Veel vrouwen zijn slachtoffer van de mannelijke superioriteit. Kanko toont dit aan met behulp van haar persoonlijke ervaringen, studies, nieuwsberichten en getuigenissen. Ze beschrijft het lot dat vrouwen ondergaan, het kleine en het grote geweld, in Europa en in de rest van de wereld.


Boek: DE TWEEDE HELFT Tijd voor een nieuw feminisme: Assito Kanko
Gelezen door: Hannie van Lent, Soroptimist club Hoorn e.o.Genitale verminking

Kanko vertelt openhartig over haar eigen genitale verminking, waartoe haar ouders zich verplicht voelden in een cultuur die geobsedeerd is door maagdelijkheid en eer. Daarnaast is er ook de afschuwelijke praktijk van de kindbruiden. Wereldwijd wordt één derde van de meisjes gedwongen te trouwen voor ze vijftien zijn, schrijft Kanko. Vaak zijn ze nauwelijks negen jaar oud, een leeftijd die ayatollah Khomeini in 1979 goedkeurde om er seksuele betrekkingen mee te mogen hebben. Ook deze praktijk komt in Europa voor met meisjes die tijdens een reis naar het land van herkomst op een religieuze manier worden verbonden met een veel oudere man. Dat brengt Kanko naar het probleem van de gedwongen huwelijken en polygamie.

Recht op school
Het recht om naar school te gaan wordt aangehaald. Het levenslot van Malala Yousafai wordt onder de aandacht gebracht om te wijzen op het gevaar voor veel meisjes om naar school te gaan. Ondanks het feit dat onderwijs een universeel mensenrecht is, blijven 66 miljoen meisjes er wereldwijd van verstoken. Ook hier speelt religie vaak een belangrijke rol.

Vrouwen die de culturele en religieuze tradities niet volgen, zelfs in de EU, stellen zich bloot aan eremoorden. Kanko geeft veel voorbeelden van meisjes die door hun familieleden vermoord werden omdat ze weigerden te trouwen met de man die hun familie voor hen had uitgekozen, omdat ze een relatie aangingen met een ander, of omdat ze ongewenst zwanger werden (zelfs indien dit een gevolg is van verkrachting).

Huiselijk geweld
In de laatste hoofdstukken gaat Assita Kanko in op het probleem van het huiselijk geweld en de verkrachtingen die in alle samenlevingen voorkomen, ook bij ons. Uit onderzoek blijkt dat zowat een derde van de Europese vrouwen na hun veertiende het slachtoffer zijn van fysiek of seksueel geweld.

Het boek eindigt met een reeks interviews met vooraanstaande vrouwen die op professioneel en politiek vlak bewezen hebben dat vrouwen minstens evenwaardig zijn dan mannen. Toch blijven vrouwen nog steeds minder verdienen, zijn ze ondervertegenwoordigd in de politiek en het bedrijfsleven, zijn ze het slachtoffer van seksistische opmerkingen en moeten ze nog steeds het grootste deel van de huishoudelijke taken op zich nemen.

Het is geen vrolijk stemmend thema. Wel goed dat het aan de orde komt en aan de hand van een persoonlijk relaas ons tot nadenken stemt en liefst aanzet om hier op grootschalige wijze aandacht voor te vragen en het aan te pakken. Hoe? ..ik had de hoop dat het heel helder zou worden en praktisch hoe wij hier adequaat een antwoord op kunnen vinden.

OP de kaft staat: Tijd voor een nieuw Feminisme
Ik weet niet of dat de juiste woordkeuze is. Het gaat om mensenrechten en vrouwenrechten. Wie heeft het antwoord?

Hannie van Lent


ISBN: 978 94 014 2997 9
PRIJS: €22,50
ISBN E-BOEK: 9789401430548
UITGEVERIJ: LANNOO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s