Menopauze op de werkvloer: HRM gaat opvliegers te lijf

Geschat wordt dat binnenkort 1,5 miljoen vrouwen de menopauze aan den lijven ondervinden.  Niet eerder in de geschiedenis waren zo veel vrouwen in deze leeftijdscategorie (45 -55 jaar) vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Genoeg redenen om dit ongemak in goede banen te lijden.

1e Generatie
De aankomende generatie die in de overgang komt, is de eerste die hoog opgeleid en actief in in het arbeidsproces.  Het schijnt dat 40% van het ziekteverzuim onder vrouwen wordt veroorzaakt door overgangsklachten. Dat leidt tot veel verloren arbeidsproductiviteit.

Levensveranderende fase.
Alle vrouwen hebben er in enige mate last van. Vrouwen weten vaak zelf ook weinig wat hen te wachten staat. De ervaringsverhalen zijn duidelijk verschillend. De overgang begint jaren eerder, vaak al rond het vijfenveertigste levensjaar, en duurt gemiddeld zeven jaar. Symptomen in de eerste fase van de overgang (de premenopauze) zijn bijvoorbeeld concentratieverlies, vergeetachtigheid, emotionele instabiliteit, slapeloosheid en spier- en gewrichtspijnen. Juist omdat deze klachten vaak niet als overgangsklachten worden herkend, is de impact hiervan enorm. Ook op de werkvloer.

De onbekendheid met de overgang wordt duur betaald. Zowel door werkgevers als door werknemers. De onbekendheid heeft veel te maken met het taboe rondom de menopauze. Er is geen 45-jarige vrouw die de vlag uithangt als ze vermoedt dat ze in de overgang is. Uit verschillende onderzoeken komt duidelijk naar voren dat veel vrouwen de overgang ‘in stilte’ verwerken. Vrouwen in hogere posities willen zich er niet over uiten. Ze vrezen dat ze dan hun aanzien en positie in de organisatie kwijt zijn als ze dat wel doen.

Arbeidsproductiviteit behouden
Uit Brits onderzoek blijkt dat met goede informatie de situatie geaccepteerd wordt. Hier wordt een schone taak voor de HRM functionaris, de baas, de zzp’er gezien.

  • Zorg voor goede informatie over de overgang en bijbehorende gezondheidsklachten, zodat je klachten snel herkend en maatregelen kunt nemen.
  • Zorg voor veiligheid in de organisatie. Moedig vrouwen aan hun klachten te bespreken met collega’s en leidinggevenden. Door er over te praten ontstaat lucht bij de vrouwen. Daardoor kunnen ze zelf stappen zetten ter verbetering van hun situatie, meer begrip van collega’s en leidinggevenden. Zo kan het taboe uit de wereld worden geholpen.
  • Geef medewerksters toegang tot informatie, advies en begeleiding. Dit zorgt voor herkenning en begrip bij de medewerksters zelf, wat al enorm helpt. Advies en begeleiding in deze fase kan helpen volop actief te blijven in het werkproces.
  • Verminder stress op de werkvloer. Een teveel aan stress is voor iedereen slecht. Maar met name op vrouwen in de overgang eist het zijn tol. Stress verergert alle overgangssymptomen. (Er zijn meer dan dertig overgangssymptomen bekend.) Alle reden om alert te zijn op stress. Lees meer in het artikel Zo herkent HR werkstress bij werknemers.
  • Promoot een vitale leefstijl door gezonde opties te bieden op het gebied van eten, drinken en beweging. Onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl actief bijdraagt tot het verminderen van klachten. Gezonde voeding, voldoende drinken en elke dag bewegen dragen zo bij tot het voorkomen van uitval. Simpele dingen kunnen al een wereld van verschil maken. Van het aanbieden van gezonde voeding en tussendoortjes, tot een trappenloopcompetitie.
  • Bied flexibele werktijden en betaald verlof. Tijdens de overgang kan de nachtrust ernstig verstoord raken door bijvoorbeeld nachtelijke zweten en opvliegers. Nacht in nacht uit slecht slapen leidt tot uitputting, concentratieproblemen en emotionele instabiliteit. Het kan al erg helpen als vrouwen na weer een zo’n slechte nacht een uurtje later kunnen starten. Ook helpt het als vrouwen kunnen kiezen voor extra verlof. Lees meer over verlofregelingen in het artikel Modernisering verlofregelingen: de wijzigingen op een rij.
  • Zorg voor een prettig klimaat en voor ventilatie op de werkplek. Opvliegers, een van de meest op de voorgrond staande symptomen van de overgang, kunnen ingrijpend zijn. Veel vrouwen kunnen zich tijdens een opvlieger niet meer goed focussen. Een aantal van krijgt zelfs een black out. Een goed klimaatbeheersingssysteem en bijvoorbeeld een ventilator op de werkplek maken dan een wereld van verschil. Niet alleen het aantal opvliegers vermindert, alsook de kracht ervan.

 


Bronnen:

 

Een gedachte over “Menopauze op de werkvloer: HRM gaat opvliegers te lijf

  1. Pingback: Eet overgangsklachten weg | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s