Female Board Index 2016, vrouw eenzaam aan de top

Helpt een vrouwenquota wel? Al jarenlang punt van discussie. Uit de recent verschenen Female Board index 2016 blijkt het tegendeel. Of zou het toeval zijn? In de top van het bedrijfsleven neemt het aantal vrouwen af. Van de leden van de raad van bestuur bij Nederlandse beursfondsen is nu 7,1% vrouw. Vorig jaar was dat 7,8%. Het is voor het eerst sinds 2007 dat het percentage daalt.


‘Female Board Index© 2016 ‘

De Nederlandse ‘Female Board Index© 2016 ‘ geeft voor het 9e jaar een overzicht van de vrouwelijke vertegenwoordiging in de Raden van Bestuur (RvB) en Raden van Commissarissen (RvC) van Nederlandse NVs die genoteerd zijn op Euronext Amsterdam. De bedrijven worden gerangschikt naar het percentage vrouwen in hun gezamenlijke RvB en RvC

De Female Board Index van 2015 bevatte 84 beursgenoteerde ondernemingen, maar sindsdien zijn 8 ondernemingen van de beurs vertrokken en er 7 bijgekomen. De gevonden resultaten hebben zowel betrekking op de verdeling mannen/vrouwen , maar geven daarnaast inzicht in de karakteristieken van de huidige populatie bestuurders en commissarissen (leeftijd, nationaliteit, benoemingstermijnen) ongeacht geslacht.

In het oog springende resultaten:

  • Aantal vrouwelijke bestuurders afgenomen in plaats van toegenomen
  • Twee bedrijven voldoen nu aan het streefgetal van 30%vrouwen in RvB en RvC
  • 65% van de nieuwe vrouwelijke commissarissen komt uit het buitenlan

In 2013 luidde het persbericht “Aantal vrouwelijke commissarissen fors toegenomen: vier Nederlandse beursfondsen voldoen al aan EU-quota”.

‘Lückerath, (TIAS School for Business and Society/Tilburg University.opsteller van de FBI)
zelf onder meer commissaris bij verzekeraar Achmea en NRC Media, noemt de ontwikkeling ‘teleurstellend’. ‘Ik merk om me heen veel welwillendheid, maar intussen blijft vooral het aantal vrouwelijke bestuurders gewoon bijzonder laag.’

 


Bronnen:

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s