Is de little black dress (lbd) nog een must have?

Als het aan ontwerper Sander Lak hét Nederlandse modetalent van dit moment (NRC 02/09/16) ligt niet. Zijn stelling is dat vrouwen niet op zijn mooist zijn als ze zwart dragen.

De Little Black Dress werd door Coco Chanel, tot een fashion musthave gemaakt. Zij bedacht een elegant kledingstuk dat gekleed, maar ook comfortabel was. Haar idee: “Het menselijk lichaam beweegt de hele tijd. Als ik een gewaad zou dragen dat me hinderde, zou ik alleen maar bezig zijn om het ding op zijn plaats te houden. In mijn jurkje kun je doen en laten wat je wilt.” De evolutie van het zwarte en oh zo populaire stukje stof.

Sander Lak
„Ik begin een collectie altijd met een kleurkaart – zonder zwart. Vrouwen denken dat ze er goed uitzien in zwart, maar dat is bijna nooit zo. Ik wil ook niet dat de mensen die hier werken het dragen.”

Hij kiest zelf voor uitgesproken en ongewone kleurcombinaties, zoals zachtgeel en feloranje, en camel en oudroze. In februari jl. debuteerde hij onder de merknaam: Sies Marjan tijdens de New York Fashion Week, met een elegante en tegelijk coole vrouwencollectie,  de kleurkaart zwart werd niet gespeeld.

Toch zijn er ook andere meningen

11 redenen waarom je vrouwen die zwart dragen totaal niet moet onderschatten

Bijna niemand heeft een garderobe bestaande uit alleen zwart, maar mocht je een fervent liefhebber zijn van deze outfitkleur, dan is er ook goed nieuws: vrouwen die zwart dragen zijn namelijk eerlijk, gedreven en krachtige tantes en hebben nooit spijt van iets.

 1. Vrouwen die zwart dragen leiden hele kleurrijke levens
  Zoals we al zeiden: hardwerkende, gedreven vrouwen die het compleet onder controle hebben
 2. Deze studie zegt dat de vrouw gehuld in zwart als aantrekkelijker, succesvoller en zelfverzekerder wordt gezien
  En ze houden van niet teveel poespas.
 3. Nogmaals: don’t mess with the all black everything woman
  Ze hebben een hele prettige mentaliteit: ze hebben de mening van anderen niet nodig (zelfverzekerd) en tegelijkertijd zullen ze wel laten blijken wat ze doen en waar ze voor staan. Een goede indruk achterlaten is namelijk wel belangrijk.
 4. Klagen tegen deze vrouw? Doe maar niet…
  Kom op, je leeft maar één keer, dus maak het jezelf zo comfortabel en prettig mogelijk. Niets geen gezeur of koffiedik kijken. Hup, trek iets leuks aan, we gaan! Zwart dus…
 5. Ze zijn zichzelf
  Trends? Neuh, daar doen ze niet aan mee. Ze weet wat haar staat en daar borduurt ze op voort. Zich comformeren met de meute is niets voor haar. Iedere vrouw die graag zwart draagt doet dat namelijk op een eigen manier.
 6. Ze denken veel na
  Ze analyseren een hoop, daarom willen ze het op bepaalde vlakken rustig houden. Daarbij zijn het vaak gevoelige die overal doorheen prikken. Ze hebben je intenties vaak al door voordat je het zelf in de gaten hebt.
 7. Ze zijn recht voor hun raap
  Ofwel: vraag je een mening, dan krijg je een mening. Ze zullen nooit zomaar zeggen wat jij wilt horen. Ook weleens fijn.
 8. Ze zijn elegant, maar ook…
  Aardig intimiderend! Niets onvoorspelbaarder dan een elegante vrouw aan de buitenkant en een vuurbal van binnen.
 9. Als iets niet werkt, dan werkt het niet
  En dat hebben ze maar al te goed door. Of het nu om vriendschappen, relaties of banen gaat. Als het niet loopt zoals ze willen, dan gooien ze het roer om. Het leven is te kort om je vast te klampen aan je comfort zone.
 10. Ze trekken zich niets van anderen aan
  Klikt het niet echt met deze persoon? Ach, het kan haar niet zoveel schelen eigenlijk. Ze hebben een aantal goede vrienden en voor de rest doet ze gewoon wat ze moet doen.
 11. Het gaat er namelijk bij haar vooral om wat ze doet, meer dan hoe ze eruit ziet
  Nee, ze zegt niet dat uiterlijk er niet toedoet, ze weet hoe ze zich moet kleden, maar het gaat haar er meer om wat ze voor de wereld kan doen. Ze heeft niet echt zin om teveel energie te stoppen in iets wat niet onwijs belangrijk is, dus zet ze haar antennes uit op focuspunten.

LBD anno 2015
Moeiteloos heeft de LBD intussen het derde millennium gehaald. Na periodes van ‘bruin en grijs is het nieuwe zwart’ lijkt de LBD alle fashiontrends te overleven. Waarom? Het jurkje flatteert, is verleidelijk en elegant, praktisch, chique, kan duur of goedkoop zijn en is zowel geschikt voor size zero als size 46. Want ook al heb je een grote maat, het blijft een little black dress. En zoals Carine Roitfield, hoofdredactrice van de Franse Vogue en zelf bijna altijd in zwart, zegt: “Een vrouw in een zwart jurkje doet mee aan het modespel. Een spel waarbij je mag doen alsof, waar je de ander met je vormen en uitstraling om de tuin kan leiden.”


Bronnen:

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s