3D-mammografie in Westfriesgasthuis

Het Westfriesgasthuis heeft een nieuwe techniek voor mammografie in gebruik genomen, waarmee driedimensionale röntgenfoto’s van de borst gemaakt worden. Afwijkingen zijn zo beter zichtbaar en kunnen sneller worden opgespoord. Ook is de stralingsdosis minder dan voorheen.


Pletten

Vrouwen zien vaak op tegen borstonderzoek, vanwege het pletten van de borst, voor de één pijnlijker dan de ander. Helaas ontkom je er bij deze techniek ook niet aan. Om de foto’s te maken moet de borst ook tussen twee plexiglasplaten gedrukt worden. “Dat is niet een prettig gevoel, maar wel noodzakelijk om de borst zo goed mogelijk in beeld te krijgen,” “Daar staat tegenover dat de stralingsdosis lager is, terwijl het onderzoek even lang duurt.” Maar dat is misschien niet eens het belangrijkste. “We kunnen patiënten nu eerder duidelijkheid geven over de afwijkingen in hun borst, zeker in combinatie met de in het Westfriesgasthuis al aanwezige 3D-echografie.”

Mammografie
Het nieuwe apparaat werkt met tomosynthese, een techniek waarmee de hele borst in beeld wordt gebracht. Vanuit meerdere hoeken worden foto’s gemaakt van de borst. Een computer verdeelt de beelden vervolgens in dunne plakjes van een millimeter dik zodat je een driedimensionaal beeld krijgt. De arts kan dankzij de gedetailleerde foto’s afwijkingen beter en sneller beoordelen dan bij een reguliere ‘platte’ mammogram. De verschillende structuren zoals vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zijn beter te zien en afwijkingen vallen beter op.

Ook bij andere aandoeningen
De nieuwe techniek is niet alleen bruikbaar voor patiënten die een knobbeltje in de borst voelen, maar ook voor patiënten die erfelijk belast zijn of die goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten hebben. De techniek wordt ingezet voor iedereen die voor borstonderzoek wordt doorgestuurd, ook als u onder controle bent na een operatie.


Bronnen:
Westfriesgasthuis
Noordhollands Dagblad 21/22 september 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s