Clubblad de Soroptimist duurzaam gedrukt door mede-Soroptimist

Als Soroptimisten ontvangen wij 4x per jaar het ledenmagazine De Soroptimist. Dit blad wordt gedrukt bij mede-Soroptimist Petra de Boer, commercieel directeur van Ecodrukkers. Zij gaan heel duurzaam om met papier en blijven naar alternatieve grondstoffen zoeken, omdat er in de wereld een chronisch tekort dreigt aan grondstoffen. Als ze papier kunnen maken uit reststromen is dat wat Petra betreft dubbele winst.

soroptimist

Het eerste project is inmiddels gelukt. Haar drukkerij produceerde vorig jaar juni het boek ‘ Zakendoen in de nieuwe economie NextGen’ van Marga Hoek. Het papier was gemaakt van tomatenplantvezels! Logisch dat Petra trots is dat zij op deze, volgens haar mooie, innovatieve papiersoort een boek kon drukken. Het boek is ook nog geproduceerd met een nieuw energiezuinig productieapparaat, met bio-inkten op plantaardige basis, zonder schadelijke oplosmiddelen en geheel klimaatneutraal!

Next genDuurzaam gebruik van plant en papier

Normaal gesproken wordt het loof van de tomaten na de oogst als compost ingezet of verbrand. Zeker dat laatste is jammer, want tegenwoordig maakt Schut Papier er papier van. Zij gebruiken vezels voor het maken van papier en de sappen die overblijven worden als natuurlijke bestrijdingsmiddel ingezet. Omdat de vezels in Nederland zijn geproduceerd, scheelt dat transport en dus CO2-uitstoot. Het papier is op maat gemaakt, waardoor geen restpapier overblijft en er dus geen verspilling is.

Heilig geloof in duurzaamheid

Soroptimist Petra de Boer geloofde in 2004 bij de oprichting van haar bedrijf al heilig in het duurzame concept, al was milieuvriendelijk drukken toen helemaal nog niet zo vanzelfsprekend. Als een van de eerste bedrijven investeerden ze in het zogenoemde Ecocolor drukprocedé van Heidelberg. Door sommigen werden zij voor gek verklaard dat ze het risico aandurfden. Maar hun klanten waarderen de profilering als maatschappelijk verantwoorde onderneming zeer. Bovendien is de keuze voor milieuvriendelijk papier allang niet meer beperkt tot grijs kringlooppapier. Ook glimmend papier kan milieuvriendelijk zijn.

Oproep van Petra aan de papierindustrie

Het is jammer dat tomatenpapier duurder is dan recycled papier, want de klant moet daar dan wel budget voor hebben. Ook moet het te drukken bestand een grote oplage hebben. Op dit moment werkt Petra ook met papier uit landbouwafval en steengruis. Maar er moeten volgens Petra grotere stappen worden gezet. Haar oproep aan de papierindustrie is dan ook: zorg dat je het aandeel papiersoorten met alternatieve vezels kunt verhogen. Dan wordt het breder beschikbaar, kan de productie van deze soorten stijgen en kun je verschil maken.

http://www.ecodrukkers.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s