Soroptimisten kleuren de wereld een klein beetje mooier

De wereld wordt niet door cijfers en rendement geregeerd, maar door mensen die hun aandeel aan de wereld leveren. Als er een verhaal is dat toont dat een betere wereld voor vrouwen en kinderen mogelijk is, dan is dat het verhaal van de internationale club van vakvrouwen, de Soroptimisten. Voormalig TV-presentatrice en journaliste Legien Kromkamp en nu actief als Twentse Soroptimist schetst de mooie perspectieven in de projecten Syria ‘Back to School’ en ‘Back to Society’.

 

Syria, Back to School
Syrië. We hebben misschien met z’n allen het gevoel dat er veel te weinig gebeurt, maar onderhuids gebeurt er wel heel veel.
“Drie jaar geleden hadden we hetzelfde gevoel. Soroptimist Meg van Hoeve zat tv te kijken en dacht: ‘Wat gebeurt er nu eigenlijk en wat doen wij – Soroptimisten – daaraan?’ Ze is in conclaaf gegaan met haar regiovertegenwoordiger en beiden hebben op de wintervergadering van 2014 een video laten zien over de werkelijke situatie in Syrië. Haar doel was om in Turkije een opvangplek en school te creëren voor vluchtelingenkinderen, want voorkomen moest worden dat er een verloren generatie zou ontstaan. Maar de Turkse regering wilde maar met één instantie te maken hebben in plaats van honderden NGO’s met verschillende achtergronden en doelen.” Eén coördinator werkt natuurlijk heel praktisch. “Turkije heeft UNICEF het mandaat gegeven om het onderwijs en onderdak te regelen. Het project van UNICEF heet Back to school, gericht op onderwijsvoorzieningen in meerdere landen. Omdat wij graag met traceerbare doelen werken hebben wij onze bijdrage beperkt tot Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije, vandaar onze projectnaam Syrië ‘Back to School‘. Alleen voor meisjes? “Nee, nee, dat onderscheid kun je niet maken! Het project is bedoeld voor alle vluchtelingenkinderen. We hebben wél in onze afsprakenlijst met UNICEF staan dat minimaal 50% meisjes moet meedoen. Meisjes mogen niet achterblijven! Dat houden we goed in de gaten.”

“We kwamen er al snel achter dat het bouwen van scholen niet zo gemakkelijk is. Het herinrichten van leegstaande gebouwen bleek een beter idee, maar daar gaat tijd in zitten. Net als wij moet je in Turkije een verzoek indienen voor het herzien van bestemmingsplannen of structuurvisie. Maar het lukt! In de kampen stonden tentscholen. Gevluchte onderwijzeressen en onderwijzers uit Syrië staan nu in Turkije voor de klas. Die krijgen een opleiding omdat ze moeten voldoen aan de Turkse normen. Alleen moeten de kinderen die naar Nederland komen straks voldoen aan de Nederlandse diploma-eisen. Bovendien zitten er heel veel getraumatiseerde kinderen in de klassen. Hoe herken je ze en hoe ga je daarmee om is dan de vraag.” Het gaat niet om educatie alleen. Het gaat ook om psychologische opvang. “Precies! Dus de leraar moet een aparte training hebben om trauma’s te kunnen herkennen. Daar krijgen ze nu een bescheiden vergoeding voor.”

Rugzakjes
“UNICEF heeft ons ook gevraagd geld in te zamelen voor rugzakjes. En dat begrepen we toen niet. Gaandeweg hebben we ingezien hoe belangrijk dat voor de leerlingen was. Want het rugzakje en de inhoud was iets wat van het kind zelf was. Ze waren immers alles kwijt. En nu konden ze zeggen: ‘Dat is van mij’.” Dat vind ik heel ontroerend. “In eerste instantie zagen wij voor onze geestesogen prachtige scholen verschijnen, maar zo iets kleins als een rugzak met onderwijsspullen maakt een enorm verschil. In onze communicatie met onze leden hebben wij steeds over het belang van die rugzakjes gesproken.”

Stand van zaken
 
“Onze afspraak met UNICEF was dat we drie jaar lang € 100.000 bijeen zouden brengen. Op 24 april 2016 hebben we dat doel al gehaald. We hopen eind 2016 in totaal € 375.000 op te kunnen halen. Het geld wordt besteed aan rugzakjes, lerarenopleiding, onderwijs, meubilair en de bouw van zes containerscholen voor ruim duizend kinderen. In totaal kunnen in Turkije nu 330.000 vluchtelingenkinderen naar school. Andere hulporganisaties en landen dragen natuurlijk ook bij met geld en goederen.” Ten tijde van dit interview heeft UNICEF de Soroptimisten verzocht om fondsen te werven voor twee extra containerscholen. Dan krijgen een paar honderd kinderen extra de mogelijkheid om een nieuwe toekomst op te bouwen!

Back to Society
Wat is er volgens jou nodig om de kloof tussen allochtonen en autochtonen zowel in Turkije als de Europse landen te dichten? Jij staat al midden tussen de Syriërs, jij begrijpt het.
“Ten eerste moet je je niet laten aanspreken door mensen die angst willen zaaien. Robert Long zong in de zestiger jaren al sarcastische liedjes over hypocriete Nederlanders en hun angsten. Ten tweede: wees reëel. Natuurlijk zitten er slechte mensen tussen de vluchtelingen. Het gros van de vluchtelingen wil het goede. Ze hebben iets te bieden voor de samenleving. Wij Nederlanders denken alleen maar dat ze iets komen (weg)halen. Dát is niet zo! Dat is mijn stellige overtuiging.” Het gros van de mensen heeft er geen last van, maar de mensen in de achterstandswijken wel. “En die Nederlanders moeten kunnen rekenen op de sociale vangnetten. Ik kan me goed voorstellen dat ze bang zijn voor verval. We moeten ervoor zorgen dat het daar goed blijft gaan! Daarom willen de Soroptimisten Syrische vrouwen koppelen aan een Nederlands maatje. Het project gaat Back to Society heten. Om ze de Nederlandse taal te leren, ze te helpen met het vinden van een baan en ze deel te laten nemen aan onze samenleving. Van onze kant zou het goed zijn meer te leren over de Syrische cultuur en gewoonten. Over en weer kan er dan begrip ontstaan. Wij gaan dit project na de winter oppakken. Het is dan de vraag of we dit zelf gaan opzetten of dat we samenwerking gaan zoeken met andere organisaties die op dat terrein werkzaam zijn. We moeten beginnen bij de moeders en vaders die de Nederlandse samenleving nauwelijks kennen.”

“De samenwerking in het project ‘Back to School‘ heeft Legien als zeer verrijkend en vernieuwend ervaren, vooral omdat we met Soroptimisten uit heel Nederland hebben kunnen werken. Op zich is dat al evoluerend voor eenieder die daaraan heeft meegewerkt. We willen dat met ‘Back to Society‘ op dezelfde manier aanpakken, met een kleine werkgroep die alle clubs van Soroptimisten aanstuurt. Vrouwen mogen zich altijd als lid aanmelden. Het stimuleert enorm om met elkaar creatief bezig te zijn. Het werk heeft me persoonlijk enorm verrijkt. Wat je ook doet doe er iets naast wat géén geld oplevert. Want dat werk levert ontzettend veel gelukkige momenten op. Iets waarop je met dankbaarheid op terug kunt kijken.”

Bron: Legien Kromkamp Syria, Back to School loge 21.net


Doneer nú met een gift:

Rekeningnummer: NL90.INGB.0006.5702.47 – t.n.v. Stichting SI Nederland Syrië Back to School – Gouda. Vermeld ook je naam bij de overmaking. Email adres: syrieback2school@soroptimist.nl. Telefoon: 06 57 079 979. Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw bijdrage voor het Soroptimisten- en UNICEF-project Syrië, Back to School!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s