Vergadertechniek, vrouwelijke versterkers

Gesprekstechnieken kunnen een handig steuntje in de rug zijn, maar als vrouw vaker je mond opendoen vereist ook een mentaliteitsverandering. Vrouwen willen vaak aardig gevonden worden, wat niet strookt met dominant gedrag.


Koelbloedige Hillary

Dat is de typering van Anouk Vleugels in het NRC van 11 oktober jl. voor het optreden van Hillay Clinton tijdens het debat. Ten onrechte worden vrouwen snel in de rede gevallen tijdens vergaderingen, debatten. En zo stoïcijns reageren als Hillary is voor weinig vrouwen weggelegd.

Veel mannen noemden Trumps gedrag kinderachtig en respectloos. Vrouwen reageerden, Trump is een hork, maar de situatie was wel herkenbaar. Gesprekstechnieken kunnen een handig steuntje in de rug zijn, maar als vrouw vaker je mond opendoen vereist ook een mentaliteitsverandering. Vrouwen willen vaak aardig gevonden worden, wat niet strookt met dominant gedrag.

Gender bias
Tijdens vergaderingen worden vrouwen slechter gehoord. Onderzoek toont aan dat ze vaker onderbroken worden. Het is een kunst om je helemaal uit te spreken. Op het juiste moment je ideeën te lanceren. Vaak wordt hier onvoldoende naar geluisterd. Aan het einde van de vergadering zorgt de man voor het inkoppen en scoort zo met jouw idee.

Deze problemen worden veroorzaakt door gender bias: de – vaak onbewuste – neiging meer waarde te hechten aan de daden en woorden van mannen dan aan de daden en woorden van vrouwen.

Versterker
Een techniek om het te ondervangen is dat vrouwen als versterker van elkaar gaan optreden. Als een vrouw een goed punt maakt, wordt dit door een andere vrouw herhaald. Ook worden de credits aan de juiste persoon (vrouw) toegekend door de versterker.

Zodra iemand een tegendraads geluid laat horen, herhaalt de gespreksleider dit – liefst in een sterkere bewoording: „Dus stel dat iemand zegt: ‘Ik zou het prettig vinden als we voortaan doelmatiger vergaderen.’ Dan zegt de gespreksleider: ‘Het zou goed zijn als we ons minder laten afleiden en ons tot de kern beperken.’ De methode is effectief, maar vereist wel wat subtiliteit. „Als vrouwen elkaar voortdurend papegaaien, is dat irritant. Je hoeft niet letterlijk te herhalen wat iemand zegt. Zeg het in je eigen taal.

Oogcontact
In een groepsgesprek kunnen vrouwen elkaar ook steunen door oogcontact te houden. Via oogcontact het stokje over te geven aan de volgende vrouwelijke spreekster. Zou kunnen ze zorgen dat vrouwen het woord houden.


Bron:
NRC -Wat zij zegt, dat is echt een goed idee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s