Opzij: maak plaats voor de vrouwentop100 2016

José van Dijck (55) is door maandblad Opzij verkozen tot de meest invloedrijke vrouw van 2016. De eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ontpopt zich tot voorvechter van meer diversiteit, een open houding en betere samenwerking in de wetenschap.

 

‘Van Dijck is de eerste vrouw in de functie van president van de KNAW, een enorme stap in een van oudsher mannenbolwerk’, aldus het juryrapport. ‘Met slechts 17,1% vrouwelijke hoogleraren in Nederland loopt de wetenschappelijke sector erg achter op het gebied van diversiteit’, zegt Opzij-hoofdredacteur Irene de Bel die onderdeel is van de jury. ‘Daarom vinden we het extra belangrijk dat Van Dijck als voorvrouw zich zo sterk maakt voor meer diversiteit.’

José van Dijck neemt het stokje over van de minister van defensie Jeanine Hennis- Plasschaert. De nieuwe Opzij met daarin de complete Top 100 ligt vanaf 11 oktober in de winkel.

Zorg
RVS-voorzitter Pauline Meurs is door maandblad Opzij opnieuw aangemerkt als invloedrijkste vrouw in de zorg. Het is de vijfde keer dat Meurs de deellijst van de jaarlijkse Opzij- Top 100 aanvoert.

Meurs wordt dit jaar gevolgd door respectievelijk inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de IGZ en voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland. Nieuw in de zorgtop-10 zijn Dianda Veldman (directeur-bestuurder patiëntenfederatie NPCF), Wanda de Kanter (longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd) en Machteld Huber (arts-onderzoeker en oprichter Institute for Positive Health). Ze bekleden respectievelijk plek 6,7 en 8.

Ziekenhuisbestuurders Carina Hilders en Cathy van Beek zijn terug te vinden op plek 5 en 9. De resterende plekken worden bezet door hoogleraar cardiologie Angela Maas (4) en NZa-voorzitter Marjan Kaljouw (10).
Wat opvalt in de categorie gezondheidszorg is de relatief hoge leeftijd van de kandidaten. Met gemiddeld 58,1 jaar zijn ze de oudsten van de Top 100, zo becijfert Opzij.

bron: Opzij top 100

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s