Westfriese Soroptimisten zetten zich in voor vluchtelingstudenten

In 2008-2011 hadden Soroptimisten in heel Nederland een samenwerkingsproject met het UAF (University Asyl Fund). Tot vreugde van Soroptimist Pet Campagne, krijgt dit project een vervolg. Het eerste drie jaar durende project met het UAF bracht door de landelijke inzet van Soroptimisten 300.000 euro op. Eén van de fundraisingsprojecten was het magazine Verborgen Schatten, dat op initiatief van club Hoorn e.o. werd uitgebracht. Hiermee kon het UAF worden ondersteund in het begeleiden van vluchtelingen. Daarnaast begeleidden de Soroptimisten vluchtelingstudenten met hun kunde en kennis.

uafsprokkelLeerzame en gezellige ‘matches’

Destijds was Nederland in regio’s opgedeeld en iedere regio had een eigen coördinator. Pet Campagne, Soroptimist bij club Hoorn e.o., was coördinator voor het Noordwesten van Nederland: “Wij waren verantwoordelijk voor het informeren en het organiseren van bijeenkomsten voor de Soroptimistclubs in de regio. Onze informatie kregen we van het UAF, waar we regelmatig mee vergaderden. Zij gaven ons namen door van vluchtelingen in de eigen regio, die dan aan een Soroptimist in de woonplaats van de vluchteling werd gekoppeld. Zo konden de vluchtelingstudenten Nederlands oefenen, informatie over ons land krijgen, over onze samenleving etc. Deze ‘matches’ waren vaak bijzonder gezellig en men leerde veel van elkaar. Ook leden van Soroptimistclub Hoorn e.o. hebben met plezier vluchtelingstudentes begeleid.”

Vele vluchtelingen uit diverse landen

“Als coördinator organiseerde ik ook een paar keer in Amsterdam een bijeenkomst. Bedoeld voor Soroptimisten en de vluchtelingen die aan hen gekoppeld waren, maar ook om nieuwe combinaties tot stand te brengen. Ontzettend leuk werk! We spraken in één avond vele vluchtelingen uit diverse landen en er werden ervaringen uitgewisseld. In navolging van een club in Zeeland heb ik een excursie voor onze regio geregeld. ‘Onze’ vluchtelingen gingen naar  Den Haag. Daar kregen ze informatie over hoe onze democratie werkt, met aansluitend een bezoek aan de Tweede Kamer. Daarna gingen we naar een oudhollands café waar ze zelf likeur stookten. Dit was heel speciaal en bijzonder. Clublid Rita Lodde hielp mij bij al deze activiteiten geweldig.”

Ondersteunen van vluchtelingen in West-Friesland

“Voor de hernieuwde samenwerking met het UAF is gekozen voor een andere aanpak: via het UAF krijgen de Soroptimisten een verzoek van een vluchteling, die in het land van herkomst al een studie deed of werk had gedaan op een bepaald vakgebied. De bedoeling is om deze vluchteling te koppelen aan een Soroptimist in hetzelfde beroep. Doel is om de vluchteling te ondersteunen bij het leren van bijvoorbeeld gebruikte Nederlandse medische termen, contact te leggen met vakgenoten en ervaring op te doen op het vakgebied in kwestie. Ook Soroptimistclub Hoorn e.o. heeft zich beschikbaar gesteld voor steun aan een vluchteling met een beroep. Mocht er een vluchtelingvraag zijn en een match met één van onze vakvrouwen in de club, dan kunnen wij deze vluchteling ondersteunen.”

Dankbaar en inspirerend

“Ik ben enthousiast. Want het werken voor en met vluchtelingen is inspirerend. Tweemaal mocht ik een landelijk afstudeerfeest meemaken van jonge vluchtelingmannen en –vrouwen, die hier de kans kregen hun studie af te ronden. Ik vergeet nooit de speech van twee Afghaanse jonge mensen, die hun dankbaarheid voor deze kansen uitspraken.”

Denk je dat het Soroptimisme iets voor jou is? En zit je nog in het arbeidsproces? Stuur dan een e-mail naar hoorn@soroptimst.nl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s