Vrouwen verzuimen langer


Gemeten is dat het ziekteverzuim bij vrouwen 6 % hoger ligt dan bij mannen. Vrouwen zijn doorgaans 10,3 dagen per jaar ziek. Mannen gemiddeld 9,7 dagen, dat blijkt uit onderzoek van Acture:  “We zien bij vrouwen meer ziektetypen met potentieel langere uitval zoals psychische klachten, dat leidt tot een gemiddeld langere verblijfsduur in de Ziektewetuitkering.”

Verzuim door zwangerschap is buiten beschouwing gelaten en is dus niet de oorzaak van het hogere het hogere ziekteverzuim onder vrouwen.

Ziekteuitkering
Vrouwen krijgen gemiddeld een 24% lagere uitkering dan mannen omdat de uitkering het laatstverdiende loon weergeeft. Vouwen werken gemiddeld meer parttime en minder uren in de week, dus krijgen een lagere uitkering.

Noord-Hollanders minder (lang) ziek
Samen met de  Utrecht behoort  Noord-Holland  tot de gezondste provincies.  Dat wordt geconcludeerd op basis van ziekteverzuimcijfers. Noord-Hollanders hebben gemiddeld 3 dagen korter ziekteverlof (8,9 gemiddelde) per jaar. Limburg en Drenthe scoren met een gemiddeld verzuim van ca 12 dagen hoger
Als reden wordt opgegeven dat de gemiddelde leeftijd lager ligt in NH en het opleidingsniveau hoger is. Ook de diversiteit aan bedrijven en de arbeidsmarkt spelen een rol.

Door de ziektewetuitkeringen per provincie af te zetten tegen de beroepsbevolking per provincie ontstaat er een interessant beeld van Nederland.


Bron: Acture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s