Zwangere kiest voor NIPT

NIPT is een nieuwe testmethode waarbij het bloed van de zwangere wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) of trisomie 13 (patausyndroom) heeft.

NIPT
NIPT is in Nederland op dit moment alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen die op basis van de combinatietest een verhoogde kans (>1:200) hebben op een kind met een trisomie 21, 18 of 13 of bij een medische indicatie. Eerder waren deze vrouwen aangewezen op een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, die ingrijpender en riskanter is.
NIPT heeft als voordeel dat bij de meeste zwangere vrouwen geen vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) meer nodig is.

TRIDENT-onderzoek

Zwangere vrouwen met een hoog risico op bijv. downsyndroom zijn tevreden over de ‘nieuwe’ Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De meeste zwangeren kiezen voor NIPT en de meerderheid maakt een geïnformeerde keuze voor de test.  Met NIPT is het gebruik van de invasieve tests met 62% afgenomen. Dit blijkt uit het TRIDENT-onderzoek van het landelijk NIPT Consortium. Het onderzoek toont aan dat de NIPT een verbetering is ten opzichte van de huidige zorg met de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Vandaag wordt het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Prenatal Diagnosis.

Aan de studie deden alle ziekenhuizen in Nederland mee die prenatale diagnostiek aanbieden. Van de bijna elfhonderd vrouwen die deelnamen aan het onderzoek kozen er 1.053 voor de NIPT-test en 37 voor een vruchtwaterpunctie, zo meldt de NOS. De overgrote meerderheid koos voor NIPT vanwege de veiligheid.

Beter voorbereid
De meerderheid (90%) van de vrouwen die gecounseld was, had voldoende kennis over screening met NIPT. Bij 91% paste de keuze voor NIPT bij hun eigen houding ten aanzien van NIPT, en 78% voldeed aan beide criteria; zij maakten een ‘geïnformeerde keuze’.
Zwangere vrouwen die kozen voor NIPT hadden minder vaak de intentie om hun zwangerschap af te breken in het geval van downsyndroom (58%) dan zwangeren die kozen voor een invasieve test (87%). Zwangeren die voor NIPT kiezen doen dat wellicht vaker om zich te kunnen voorbereiden.

Subsidieregeling en eigen betaling

In 2017, zal de NIPT gedeeltelijk worden vergoed door middel van een (tijdelijke) subsidieregeling. Hiervoor heeft VWS een bedrag van €26 miljoen in de begroting opgenomen. Daarnaast zal een eigen betaling van de zwangere worden gevraagd voor een bedrag van €175,-. Dit bedrag is ongeveer even hoog als de eigen betaling die op dit moment geldt voor de combinatietest. De subsidieregeling zal tegelijk met de feitelijke inwerkingtreding van de vergunning voor TRIDENT-2 in werking treden.

Meer informatie over de test is te vinden op de website www.meeroverNIPT.nl.


Bronnen:
– VUmc
– NOS
Rijksoverheid

 

 

Publicaties:

Trial by Dutch Laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing. Part I – Clinical Impact.
Oepkes D, Page-Christiaens LC, Bax CJ, Bekker MN, Bilardo CM, Boon EM, Schuring-Blom GH, Coumans AB, Faas BH, Galjaard RH, Go AT, Henneman L, Macville MV, Pajkrt E, Suijkerbuijk RF, Huijsdens-vanAmsterdam K, Van Opstal D, Verweij EJ, Weiss MM, Sistermans EA; Dutch NIPT Consortium.
Prenat Diagn. 2016 Oct 17. doi: 10.1002/pd.4945.

Trial by Dutch Laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing. Part II – Women’s Perspectives.
Van Schendel RV, Page-Christiaens L, Beulen L, Bilardo CM, de Boer MA, Coumans AB, Faas BH, van Langen IM, Lichtenbelt KD, van Maarle MC, Macville MV, Oepkes D, Pajkrt E, Henneman L; Dutch NIPT Consortium.
Prenat Diagn. 2016 Oct 14. doi: 10.1002/pd.4941.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s