Koken met vrouwen: bestaat de vrouwelijke touch

De meningen zijn verdeeld. Hillary Akkers doet in het Financieel Dagblad verslag van een onderzoek die zij er naar deed. Hier een aantal citaten uit dit artikel.

 

Wat is typisch vrouwelijk
Margo Reuten. De enige vrouw in Nederland met twee Michelin-sterren, en op dit moment in ieder geval de enige vrouwelijke sterchef. Is van mening dat ze wel bestaat. Ze concludeert dit uit alle hebbedingetjes in haar restaurant, de orchideeën in haar keuken. Het liefst en iemand zou ze overal een strikje omdoen. En ja, ze vindt wel dat vrouwen lichter en fijner koken. Maar je kunt aan de opmaak van een bord niet zien of er een vrouw in de keuken staat.’

Als je in een restaurant met een open keuken gaat eten en je ziet daar een vrouw aan het werk, dan valt dat op. Ook in recensies wordt gerefereerd aan een ‘Een typisch vrouwelijke, elegante keuken’, ‘een lichte, vrouwelijke keuken’, ‘de vrouwelijke touch’ – de kwalificaties die gebruikt worden. Maar zijn deze gemakkelijke stempels in recensies wel terecht?

Hillary Akkers spreekt uit eigen ervaring. Net als alle vrouwen die ik voor mijn onderzoekje sprak werkte zij in keukens bijna altijd alleen met mannen. Tot ze gevraagd werd voor een restaurant met een volledig vrouwelijke bezetting. Na een jaar werd ze horendol van het geklets, het gebrek aan hiërarchie en haantjescultuur vond ze wel een verademing. Hier ze ervoor uitkomen als ze iets niet wist of advies nodig had. Ze werd tot haar vreugde vrijgesteld van wat als typisch vrouwelijk wordt gezien: patisserie.

Nel Schellekens van De Gulle Waard in Winterswijk meent dat vrouwen het hele kookproces doordenken voor ze iets gaan koken, in tegenstelling tot mannen, die ook hun fouten niet analyseren en daardoor blijven herhalen:’ Maar Monique Troc, van Italiaans restaurant Schatull in Vaals, gelooft daar weer niets van. Troc werkte in Italië onder grote chefs als Gualtiero Marchesi en heeft nooit verschil gemerkt. ‘Als mannen niet net als vrouwen op alle fases van het kookproces letten en zichzelf verbeteren, zouden ze nooit zo goed kunnen worden.’

Marleen Brouwer is de jongste van de vrouwen die Hillary Akkers sprak, een twintiger die in allerlei topzaken werkte voor ze met haar man krap een jaar geleden De Loohoeve begon. Brouwer vindt mannen in de keuken lomper. Ze wijst op de manier waarop mannen opmaken: ‘Ze leggen er van alles op wat er niets mee te maken heeft, balletjes en kroketjes, ze zouden zich beter kunnen beperken.’ Ik denk dat Brouwers werkwijze te maken heeft met haar secuurheid, die haar bij uitstek geschikt maakt voor patisserie. Maar volgens Brouwer typeert finesse op het bord de vrouw.


Bron: https://fd.nl/fd-persoonlijk/1172032/koken-vrouwen-anders-dan-mannen

 

2 gedachtes over “Koken met vrouwen: bestaat de vrouwelijke touch

  1. Een combinatie van mannen en vrouwen geeft evenwicht. Als de chef een vrouw is zal er meer op vrouwelijke details, smaak en opmaak, gelet worden en door een manlijke chef weer andere zaken, smaak en combinatie. Patisserie is zeker niet vrouwelijk. Het is precisiewerk. alles moet worden afgewogen. Bij koken kan je op gevoel en smaak ingrediënten toevoegen of weglaten, bij bakken kan dit niet .Een goede chef-kok is nog geen patissier!
    Iedereen heeft zo zijn voorkeur. In een keuken werken is zwaar en hectisch. Iedereen moet tezamen top-presteren in een kort tijdsbestek. Bestaat er een vrouwelijke touch, ja maar die is net zo groot als de manlijke.
    Een alleen vrouwelijke brigade geeft competitie en een alleen manlijke- haantjesgedrag.
    Laat die mannen maar de zware braadsleeën en pannen sjouwen toch? Bij ons in rest de smederij, enkhuizen, werken we al bijna 40 jaar met een gecombineerde brigade en als er lompe grappen/opmerkingen zijn roepen we elkaar tot de orde en weten we dat het nooit persoonlijk is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s