Vrouwen vormen grootste groep e-bikers

De e-fiets is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat er jaarlijks 1,5 miljoen kilometer wordt afgelegd op de elektrische fiets. Die e-bike blijkt vaker door vrouwen dan door mannen te worden gebruikt.

Vrouwen versus mannen
Vrouwen van 60 jaar en ouder gebruiken vaker de e-bike en zijn daarmee ook meer kilometers gaan maken. De grootste groei van e-fietsen ligt bij jonge mannen tot 30 jaar. Vrouwen gaan er zo’n 180 miljoen keer met hun e-bike op uit, tegenover 100 miljoen verplaatsingen bij de mannen. Mannen maken doorgaans wel meer kilometers.

Milieu
De e-biker laat vaker de auto staan, ook het openbaar vervoer verliest er door klanten. De snelheidsverschillen tussen e-fietsers en gewone fietsers zijn beperkt: 13,0 tegenover 12,4 kilometer per uur. Wel wordt per verplaatsing met de e-bike gemiddeld 5,3 kilometer afgelegd; daarmee is de actieradius van de e-fiets anderhalf keer zo groot als die van de gewone fiets.

Letsel
Het idee is dat de elektronische fiets gevaarlijk is. Wetenschappelijk is dat niet bewezen. Anja Kroon, spoedeisende hulparts i.o. in Alkmaar is een onderzoek gestart naar letsel door ongevallen met (elektrische) fietsen. Er worden op de SEH Alkmaar veel fietsers met letsel binnen gebracht. Het vermoeden is dat het vaak om e-fietsers gaat. Daarom wordt sinds 1 juni jl. geregistreerd op welke fiets ze ten val zijn gekomen, aangereden. Het is algemeen bekend dat hoe harder je rijdt, hoe groter je kans op ernstig letsel is. Ook de leeftijd van de gewonde wordt geregistreerd. Conform het onderzoek van de ANWB worden steeds meer jongere mensen met een elektrische fiets in Noord-Holland gespot. Of dat ook op de eerste hulp het geval is wordt nu onderzocht.

Het onderzoek loopt een jaar. In de zomer van 2017 wordt de uitslag verwacht.


Bronnen:
ANWB

– Noord-Hollands Dagblad 27 oktober 2016 p. 6

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s