Borstkanker nieuws

Bij Intra Operatieve Radiotherapie – wordt tijdens de operatie, na de tumorverwijdering, de borst op de operatiekamer (OK) direct eenmalig inwendig bestraald. Dat bespaart vrouwen na de operatie drie weken lang dagelijks een bezoek aan het ziekenhuis voor uitwendige bestralingen.

Eén op de vijf vrouwen
Vrouwen die in aanmerking komen voor een IORT-behandeling moeten ouder zijn dan 50 jaar; de tumor mag niet groter zijn dan 2 centimeter, moet op één plaats in de borst zitten en de tumor moet gevoelig zijn voor vrouwelijke hormonen. Ook mogen er geen kwaadaardige cellen in de schildwachtklier aanwezig zijn.

Catharina ziekenhuis Eindhoven
In het Catharina Ziekenhuis zijn sinds 2012 bijna 200 vrouwen met borstkanker succesvol met behulp van IORT behandeld. Door de verlaging van de leeftijdsgrens vanaf 1 november voldoet naar schatting één op de vijf vrouwen met borstkanker aan de criteria om voor deze behandeling in aanmerking te komen.

Nieuw bestralingsapparaat
De IORT-behandeling wordt in Nederland in twee centra uitgevoerd. Naast het Catharina Ziekenhuis heeft ook het HMC in Den Haag en Leidschendam een bestralingsmachine op de OK


Bron:Catharina ziekenhuis


Borstkanker en tandzorg
Het is belangrijk dat borstkanker patiënten extra aandacht besteden aan hun gebit. De frequentie waarmee zij de tandarts bezoeken ligt lager dan bij niet patiënten, dat is zorgelijk.

Risico
Vanwege de toegepaste behandelmethoden lopen patiënten extra risico om problemen met hun gebit te ontwikkelen. Oncologen en verpleegkundigen moeten hun patiënten adviseren hun tandartsbezoek niet uit te stellen. Vooral vrouwen die een chemokuur volgen wordt aangeraden extra aandacht te besteden aan mondhygiëne. Gebitscontrole zou bij de nazorg van de borstkanker patiënt ook in kaart gebracht moeten worden adviseren de onderzoekers.


Bron:
Don’t forget the dentist: Dental care use and needs of women with breast cancer. Deborah N.N. Lo-Fo-Wong, Hanneke C.J.M. de Haes,  e.a. The Breast, Volume 29, October 2016, Pages 1-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27376886

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s