Bedreigt robot de positie van de vrouw

De samenstellers van de Global gender gap index 2016 beweren dat robots een serieuze bedreiging vormen voor de positie van de vrouw. De robots nemen de administratieve taken over die vaak door vrouwen worden ingevuld.

Onzin
Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica van de Universiteit van Twente is het met deze stelling name helemaal oneens. Ze reageert daarmee op het onlangs uitgebrachte rapport van het World Economic Forum (WEF). Dat schetst een doemscenario voor de werkende vrouw.

Het WEF onderbouwt dit met twee constateringen. De eerste: vrouwen hebben vaker een kantoorbaan of administratieve baan en juist dat werk wordt overgenomen door digitalisering. De tweede: vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in snelgroeiende sectoren zoals wetenschap, technologie, engineering en wiskundig georiënteerde richtingen. Slechts 6 procent van de Nederlandse vrouwen is afgestudeerd in een van die sectoren, tegen 26 procent van de mannen.

Sociaal vaardige robots
Het lijkt het alsof het merendeel van de werkende vrouwen lijdzaam afwacht tot de robot hun kantoorbaan overneemt. Vrouwen zijn weliswaar ondervertegenwoordigd in de hightechberoepen, maar beter vertegenwoordigd in de dienstensector, het onderwijs, de horeca en zorg. En in al die sectoren zullen nieuwe toepassingen met robots gewoon voor werk zorgen.”
Samen met haar team van promovendi bouwt de hoogleraar – als een van de weinige vrouwen in Nederland – hard aan robots die sociaal vaardig zijn. Dat wil zeggen: die zich aanpassen aan mensen en de sociale situatie waarin ze moeten werken.

Zij denkt dat er straks sociale robots zijn die vrouwen assisteren bij hun werkzaamheden. In zorgcentra helpen met bedden verschonen of helpen bij de zorg van kwetsbare ouderen. Robots ondersteunen, maar duwen vrouwen niet uit hun werk.


Bron: AD

foto: Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s