Vrouwen als elkaars versterker

Vrouwen worden vaker in rede gevallen en ze krijgen ook minder waardering voor hun bijdrage in teamverband. Beide problemen worden veroorzaakt door gender bias: de – vaak onbewuste – neiging meer waarde te hechten aan de daden en woorden van mannen dan aan de daden en woorden van vrouwen.

Witte Huis

In het Witte Huis heeft men hier iets op gevonden, liet een oud-werkneemster onlangs weten aan The Washington Post. Tijdens de eerste termijn van president Obama waren vrouwelijke leden van The White House Senior Staff behoorlijk in de minderheid. Daarom hadden deze vrouwen onderling afgesproken dat ze zouden fungeren als elkaars versterker. Elke keer dat één van deze vrouwen een goed punt maakte in een vergadering, werd dat door een andere vrouw herhaald. Bovendien gaf de ‘versterker’ de credits aan de bedenker, zodat mannen er niet met het idee vandoor konden gaan.

Amplificatie

Deze techniek wordt ‘amplificatie’ genoemd. Amplificatie is een onderdeel van Deep Democracy: een gespreksmethode die na het afschaffen van de apartheid in Zuid-Afrika werd ontwikkeld, om de stem van de minderheid in een dialoog toe te voegen aan een meerderheidsbesluit. Zodra iemand een tegendraads geluid laat horen, herhaalt de gespreksleider dit – liefst in een sterkere bewoording. Dus stel dat iemand zegt: ‘Ik zou het prettig vinden als we voortaan doelmatiger zouden vergaderen.’, dan zegt de gespreksleider: ‘Het zou goed zijn als er voortaan minder getwijfeld en geleuterd wordt.’” De methode is effectief, maar vereist wel wat subtiliteit. Als vrouwen elkaar voortdurend papegaaien, is dat irritant. Letterlijk herhalen wat iemand zegt is niet nodig. Je kunt beter je eigen woorden gebruiken.

Bron: NRC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s