Draag oranje als symbool voor uitbanning geweld tegen vrouwen

Op de International Day for the Elimination of Violence Against Women – 25 november – gaf de president van Soroptimist International, Yvonne Simpson, een boodschap af. Ook Soroptimisten voeren wereldwijd campagne om het geweld tegen vrouwen te verminderen. Vrouwen komen immers vaak voor in de geweldsstatistieken, vooral die van huiselijk geweld. Yvonne Simpson roept op om elke maand op de 25e dag iets van oranje te dragen als teken dat we geweld tegen vrouwen willen uitbannen.

‘Mana’

Simpson haalt de Maori-cultuur aan. Deze cultuur kent de waarde ‘mana’: de waardigheid van een persoon waarmee iedereen geboren wordt en die niemand je kan afnemen. Niemand kan je mana vernietigen. Andere kunnen je mana ondersteunen door respect te tonen en voor je te zorgen. Maar als je iemand kwaad doet, beschadig je je eigen mana. En als je een kans  laat liggen om voor een ander te zorgen, doe je op een passieve manier die ander kwaad.

De presidente van Soroptimist Internatioal eindigt haar boodschap met de volgende woorden: “Collectively, when we lift and are lifted, when we respect and are respected…. then we will live in peaceful communities, and violence against women will no longer be the scourge on our mana. We will no longer need to wear orange, or hold 16 Days of Activism, but will truly celebrate Human Rights Day as an achieved reality”.

Wit, oranje of èchte actie

Symbolen genoeg: of je als man nu kiest voor met een wit lintje in de White Ribbon-campagne of als vrouw en Soroptimist voor een oranje kledingstuk op de 25e van de maand. Oproep aan alle mannen en vrouwen: laat het niet bij symbolen, maar kom in actie om het geweld tegen vrouwen ècht in te dammen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s