Zijn Westerse feministen superieur?

Soroptimist Gonny Loman las in ONE WORLD, een magazine over mondiaal denken en groen doen, een artikel waarin de vraag werd gesteld: moeten we vrouwen in de Arabische wereld bevrijden van Islamitische onderdrukking? Drie hoogopgeleide Egyptische vrouwen geven daarin hun mening over westerse superioriteit.

Culturele normen

Journalist Amira EL-Fekki (29) beschouwt zichzelf meer westers dan de doorsnee Egyptische. Ze woont zelfstandig, is ongetrouwd en gaat alleen stappen. Allemaal keuzes waar ze voor gevochten heeft. Op het gebied van vrouwenrechten ziet zij het Westen als voorbeeld, maar ze waarschuwt voor het opleggen van culturele normen.

Extreem neerbuigend

Joana Saba(27), hoofdredacteur van lokaal maandblad, is een uitgesproken feminist. Ze noemt de hoofddoek een ‘regressief fenomeen’. Maar westerse feministen die de moslimvrouwen willen bevrijden, vindt ze ‘extreem neerbuigend’. “Westerse vrouwen zaten ook vast in een patriarchaal systeem en wisten zich vrij te vechten. Sterker nog, ze zitten nog in dat proces. Waarom zou een moslima dat niet kunnen?”, zegt ze.

Rechten van het ongeboren kind

Sommige hoogopgeleide vrouwen vinden de westerse vrijheid niet eens nastrevenswaardig, dat bewijst Sara Aggour. Ze spreekt perfect Engels, draagt geen hoofddoek en reist voor haar werk regelmatig nar Europa. Als ze uitlegt dat ze vijf keer per dag wil bidden, geen alcohol drinkt, niet ongetrouwd wil samenwonen en niet gemengd wil fitnessen, reageert men in Europa alsof ze ‘raar’ of achterlijk is. “Waarom moet ik me verdedigen en mag ik niet gewoon anders zijn en anders denken?”, zegt ze. Als voorbeeld geeft Sara het omgaan met abortus. In het Westen wordt vooral gekozen voor de rechten van de moeder, in de Oosterse cultuur heeft het ongeboren kind ook rechten.

‘In het Westen is de individuele vrijheid het hoogste goed, terwijl vanuit ‘oosters perspectief’ sommige zaken die vrijheid overstijgen. Er is meer in het leven dan persoonlijke vrijheid’ – Sara Aggour

Sara gelooft niet culturele superioriteit en kan zich ergeren aan de westerse benadering. Het Westen heeft een houding van: ‘wat wij goed en juist vinden, zou iedereen goed en juist moeten vinden’, zegt ze. “Zeggen dat je liberaal bent, maar weigeren te accepteren dat anderen gelijk zouden kunnen hebben, is arrogant.”

Sara, Amira en Joana verschillen op cultureel vlak sterk, maar vinden alle drie dat het benaderen van culturele verschillen vanuit een superieure westerse positie averechts werkt.

(samenvatting van het artikel in One World door Eduard Cousin,freelance journalist in Caïro, Egypte)

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s