Pleidooi voor inspraak en diversiteit

De Nederlandse bibliotheken voerden in november een campagne over het thema democratie. Tweederde van de respondenten in de biblio-barometer is het eens met de stelling ‘Burgers moeten vaker mee kunnen beslissen over belangrijke politieke kwesties’. In verschillende provincies vonden debatten plaats over democratie, met vele politici en bekende Nederlanders, waaronder Özcan Akyol, Frits Bolkestein, Fresku, Bas Heijne, Dominique van der Heyde, Stine Jensen, Frénk van der Linden, Eric Smit en Petra Stienen.

Biblio-barometer: meer inspraak

In de campagne ‘Nederland Leest’ ontving iedereen in november in ruil voor zijn mening een gratis boek bij de Bibliotheek. Die meningen werden gepeild via een Biblio-barometer, waar men online kon aangeven het wel of niet eens te zijn met vijf stellingen rond het thema democratie. Ruim 60.000 personen lieten zich op deze manier horen. Tweederde van de respondenten (67%) is het eens met de stelling ‘Burgers moeten vaker mee kunnen beslissen over belangrijke politieke kwesties’.

De verschillen tussen de provincies zijn groot. Grote meerderheden in Den Haag (75%) en Dalen (71%) vinden wel dat burgers meer inspraak moeten hebben bij belangrijke politieke beslissingen. In Heerhugowaard, Heerlen, Groningen en Zwolle vindt echter meer dan 90% dat burgers juist niet meer te zeggen moeten hebben. In grote steden als Rotterdam en Amsterdam is de verhouding vrij evenwichtig.

Naast de door de meerderheid gewenste inspraak, leveren ook de antwoorden op de overige vier stellingen een verrassend beeld op: bijna een-derde van de respondenten (32%) vindt dat burgers eerst een ‘kiesexamen’ moeten halen voor ze mogen stemmen, 41% is vóór de invoering van een stemplicht, 61% wil graag een rechtstreeks gekozen burgemeester en slechts een minderheid (44%) vindt dat je in Nederland alles moet kunnen zeggen wat je wilt.

Petra Stienen: inclusiviteit

Op 30 november vonden in bijna alle provincies grote slotdebatten plaats over democratie. Petra Stienen was één van de deelnemers aan de slotdebatten. In haar column over democratie schrijft ze dat ze gelooft in de aantrekkingskracht van inclusieve politiek. Een politiek die erkent dat diversiteit juist dé grondstof is voor de 21e eeuw. Als voorbeelden noemt ze de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Walström, die een ‘feministisch buitenlands beleid’ heeft ingevoerd. Haar regering zegt: als de helft van de wereldbevolking wel recht heeft op goede opleiding, baan, gezondheidszorg en politieke participatie, dan vaart iedereen daar wel bij. Petra Stienen ziet ook de Canadese premier Justin Trudeau als een voorbeeld. Hij zei na de installatie van zijn kleurrijk diverse kabinet met evenveel mannen als vrouwen: omdat het 2015 is. Of Sadiq Khan, die in het voorjaar van 2016 de burgemeestersverkiezingen van Londen won op basis van een breed inclusief verhaal voor alle Londenaren, ongeacht hun afkomst, geslacht, religie of opleiding.

Petra Stienen was in 2012  gastspreker op het symposium van Soroptimistclub Hoorn e.o.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s