Mensenrechten, vrouwenrechten, tienermoeders

Drie indringende persoonlijke ervaringen over seksueel geweld en tienerzwangerschappen vormden de kern van de gezamenlijke bijeenkomst van zeven Noord-Hollandse Soroptimistclubs op 10 december. De Soroptimisten besteden elk jaar extra aandacht aan de Dag voor de Mensenrechten. Meestal wordt daarbij – zoals dat past bij de missie – een link gelegd naar vrouwen en kinderen.

Muzvare Betty Makoni uit Zimbabwe sprak over de verkrachtingen en vrouwenbesnijdenissen die meisjes in sommige Afrikaanse landen en culturen vaak op jonge leeftijd ondergaan. Als oorzaken noemde ze een mix van eerwraak, kinderuitbuiting, gedwongen huwelijken en het tevreden stellen van geesten en goden. Het leidt tot een volledig gebrek aan rechten voor deze meisjes. De beelden stonden nog lang op het netvlies van de aanwezigen. Met haar organisatie Girl Child Network zet Muzvare Betty Makoni zich in om het seksueel geweld tegen meisjes terug te dringen. Never again, is haar boodschap.

Cecilia Bleeker vertelde haar verhaal dat zich in haar jeugd in Kameroen afspeelt en daarna in Nederland. Op 17-jarige leeftijd kreeg ze haar zoon. De schaamte, de verwarring en de eenzaamheid waren groot. Gelukkig kon ze goed leren en hielp haar studie haar uit de situatie. Zo ontsnapte ze aan een uitzichtloos leven. Haar energie en gedrevenheid bij de lange weg die ze voor het grootste deel op eigen kracht aflegde, maakten veel indruk. Met haar Bleeker Foundation ondersteunt Cecilia Afrikaanse tienermoeders in Kameroen bij het volgen van een opleiding en voert ze campagnes voor seksuele voorlichting.

Amber Ravestijn schetste een beeld van tienermoeders in Nederland, in de regio Hoorn. Ze kreeg haar nu 18-jarige dochter toen ze 17 was. Toen al zette ze een lotgenotengroepje op en ook nu helpt ze jonge meisjes met hun kind. Met hulp van haar eigen familie redde ze het zelf destijds om haar studie af te maken. Met het Hoornse Tienermoederproject dat ze onlangs startte, zorgt ze voor emotionele en praktische steun en opvang. Dat is nodig want elk jaar zijn er in een stad als Hoorn rond de 20 meiden onder de 18 jaar die een kind krijgen.

Luisteren, ondersteunen en vooral niet te snel oordelen. Met die boodschap sloten de Soroptimistclubs van Den Helder, Wieringerland, Schagen, Alkmaar, Waterland, Zaanstreek en Hoorn het jaar 2016 af. Mensenrechten, vrouwenrechten en tienerrechten liggen immers dicht bij elkaar.

4 gedachtes over “Mensenrechten, vrouwenrechten, tienermoeders

  1. Pingback: Tienermoederhuis in Hoorn | Vrouw@lert

  2. Pingback: Tienermoederhuis in Hoorn | Vrouw@lert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s