Emancipatie vrouwen gaat langzaam vooruit

Vrouwen zijn steeds hoger opgeleid, tot een leeftijd van 45 jaar zelfs hoger dan mannen. Toch vertaalt dit zich niet in een gelijke positie op de arbeidsmarkt. Vrouwen werken minder vaak in een betaalde baan, werken veel vaker in deeltijd, zijn minder vertegenwoordigd in topfuncties en krijgen per uur minder betaald dan mannen. De verschillen tussen vrouwen en mannen op deze terreinen zijn in tien jaar tijd kleiner geworden, maar minder snel dan in de beginjaren van het emancipatiebeleid werd gedacht. Dit zijn enkele conclusies uit de Emancipatiemonitor 2016.

‘Papadag’

In de Emancipatiemonitor is ook onderzocht wie er voor de kinderen zorgt: papa of mama. Aan de ouders van 1-jarige kinderen is gevraagd hoe vaak de vader of de moeder op werkdagen thuis is terwijl de andere partner betaald werk doet. De helft van die ‘verse vaders’ heeft een hele of een halve ‘papadag’. Een derde van deze vaders doet dat één dag in de week. Elf procent zorgt meer dagen in de week voor zijn kind terwijl de partner werkt en tien procent is een halve dag thuis om voor zijn kind te zorgen. Ook blijkt dat hoger opgeleide vaders vaker een halve dag of meer per week thuis zijn terwijl hun partner werkt dan lageropgeleide vaders.

Zorgen de huidige vaders nu vaker dan vroeger voor hun kinderen? Dat is uit de Emancipatiemonitor helaas niet af te leiden, omdat er geen vergelijking met oudere gegevens is gemaakt. Overigens bestaan er zelfs wettelijke papadagen die zijn vastgelegd in een Europese richtlijn die de rechten op ouderschapsverlof regelt.

‘Kinderdag’

In De Wereld Draait Door reageerde tafeldame Nynke de Jong op de term ‘papadag’ als begrip voor de dag in de (werk)week waarop vaders thuis voor hun kind zorgen. Een vreemde term, vond zij, want de ‘mamadag’ bestaat immers niet. Ze opperde er gewoon ‘kinderdag’ van te maken, of je nu als vader of als moeder thuis voor je kind zorgt terwijl je partner werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s