Echte aandacht staat boven aan het verlanglijstje van kinderen

Waar vind je die nog?  Echte aandacht, het is meer dan een reclameslogan.
Het staat hoog op het verlanglijstje van kinderen en jongeren. Aandacht van ouders, familie, vrienden maar ook van professionals.

Kinderen missen vaak oprechte aandacht en tijd van de professional. De hulpverlener kijkt te weinig naar de persoon voor hem /haar.  Is te zeer op het dossier gericht en spreekt vaak een te kinderachtige taal.

Kinderrechtentour
Dit concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer op basis van de resultaten van de Kinderrechtentour. Ze sprak met honderden kinderen en jongeren over wat zij belangrijk vinden. Ook vroeg zij hen met welke onderwerpen zij vinden dat de Kinderombudsman aan de slag moet. De tour trok onder andere langs scholen, jeugdzorginstellingen, een ziekenhuis, belangenorganisaties en jongerenraden. Ook vulden meer dan 2000 kinderen een vragenlijst.

Agenda Kinderombudsman
Veel kinderen en jongeren willen dat de Kinderombudsman de situatie op school aanpakt. Ze ervaren een te hoge werkdruk, ook willen ze meer hulp bij schoolzaken en een breder vakkenaanbod. De Kinderombudsman geeft gehoor aan deze wens van kinderen en jongeren en zet dit onderwerp hoog op haar agenda. Ze wil nader onderzoeken waar het probleem van de hoge werkdruk nu precies zit en dit agenderen bij politici, beleidsmakers en professionals in het onderwijs.

5e Kinderrechtenmonitor
Opnieuw is in kaart gebracht welke veranderingen er zijn in wetgeving en  beleid en in hoeverre voorzieningen voor kinderen voldoen aan de eisen uit het Kinderrechtenverdrag. De Kinderombudsman blikt terug op de afgelopen vijf jaar en benoemt tien zorgpunten. Deze zorgpunten gaan onder andere over het de toegang tot de jeugdhulp en onderwijs, de aanpak van armoede en het onvoldoende horen van kinderen.

Literatuur:

Een gedachte over “Echte aandacht staat boven aan het verlanglijstje van kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s