Bij een vrouwelijke internist neemt de overlevingskans toe

Oudere patiënten hebben meer baat bij een behandeling door een vrouwelijke internist dan door  haar mannelijke collega.  Verschillen in werkwijze tussen mannelijke en vrouwelijke artsen kunnen klinische implicaties hebben,  volgens een Amerikaans onderzoek dat verschenen is in JAMA Internal medicine.

De Harvard onderzoekers bestudeerden 1,5 miljoen ziekenhuisopnamen van patiënten van 65 jaar en ouder over een periode van 4 jaar. Daarbij bekeken ze of er  een verband is tussen, de sekse van de behandelende arts (internist) en het sterftecijfer na 30 dagen. Ook het aantal heropnames werd geturfd.

Mortaliteit
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het sterftepercentage onder patiënten die voornamelijk waren begeleid door vrouwelijke artsen 11 procent bedroeg. Tegenover 11,5 % bij behandeling door een internist (m)  in hetzelfde ziekenhuis.

De heropname van patiënten van de vrouwelijke internist  (binnen 30 dagen) bleek ook minder te zijn.

Geneeskunde handelwijze m/v
Al eerder is er onderzoek gedaan naar de verschillen in behandelwijzen.  Vrouwelijke artsen zouden meer geneigd zijn klinische richtlijnen te volgen, vaker preventieve zorg toepassen en patiëntgerichter te communiceren. Betere zorg verlenen.

Bij het onderzoek waren 58.344 internisten betrokken, onder wie 18.751 vrouwen. De vrouwelijke artsen waren relatief jonger en behandelden iets minder patiënten dan hun mannelijke collega’s. Ook werkten ze iets vaker in grote opleidingsziekenhuizen

Trend vrouwelijke artsen Nederland
Het totale aandeel van vrouwen onder alle artsen is toegenomen van 32% in 2005 naar 46% in 2016? Er zijn dus nog niet meer vrouwelijke artsen dan mannelijke, maar de stijging gaat wel snel. Onder klinische specialisaties van 26% in 2004 naar 41% in 2016 en onder huisartsen in diezelfde periode van 35% naar 52%. De percentages verschillen ook binnen de specialismen: klinisch geriaters 70% vrouw en klinische genetica 80% vrouw.

Het aandeel basisartsen blijft door de jaren relatief stabiel, waarvan ongeveer de helft in opleiding, en in 2016 was 1,7% (431 artsen) als werkzoekend geregistreerd.

Bron: JAMA Intern Med. Published online December 19, 2016. doi:10.1001/jamainternmed.2016.7875

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s