Pieter en Cornelia in plaats van Marten en Oopjen

Gedurende de kerstvakantie heeft West-Friesland haar eigen Marten en Oopjen verenigd. Minder bekend, maar wel belangrijk vanuit West-Fries historisch perspectief.

Portrettengalerij in Westfriesmuseum
Jonkheer Pieter Opperdoes Alewijn en Cornelia Snouck van Loosen (1801-1852).  Zij werden geportretteerd door de Amsterdamse portret schilder J.A. Kruseman. Niet ten voeten uit zoals Rembrandt dat deed, maar zittend ieder in een  eigen tafereeltje.

Het portret van Cornelia  hangt normaal  in Huizen Snouck van Loosen in Enkhuizen
Het portret van Jonkheer Opperdoes huist tegenwoordig in het Kabinet van de Koning  te Den Haag

Ooit leefden ze samen in het monumentale pand  Villa Alewijn aan Grote Oost 26 te Hoorn.  Ontworpen in 1865 ontworpen door Adrianus Bleijs

Pieter Opperdoes Alewijn
werd op 21 april 1800 op de Zeedijk te Hoorn geboren uit het huwelijk tussen mr. Frederick Alewijn de Jonge en Margaretha Christina Opperdoes. Evenals zijn vader was hij bij de belastingdienst werkzaam. De akte van het huwelijk dat hij op 30 mei 1828 in Enkhuizen sloot met jonkvrouwe Cornelia Eva Wilhelmina Snouck van Loosen vermeldt als beroep controleur der rijksbelastingen in Hoorn. Ook in het bekleden van vooraanstaande openbare funkties zou hij het voorbeeld van zijn vader volgen. Behalve lid van de gemeenteraad van Hoorn (1830-1868) was Opperdoes Alewijn van 1840 tot zijn dood vertegenwoordiger van het kiesdistrict Hoorn in de Provinciale Staten. Nadat in 1852 zijn vrouw was gestorven trad Opperdoes Alewijn op 18 april 1854 in het huwelijk met Margaretha Lambertina Clara Swart, in 1825 in Maastricht geboren. Hij was inmiddels in de Nederlandse adel verheven (1833) en in zijn beroep opgeklommen tot  arrondissementsbetaalmeester. Jonkheer Pieter Opperdoes Alewijn stierf op 9 maart 1875 in zijn geboortestad Hoorn. Meer info ->

Snouck van Loosen
Cornelia stamt uit het regentengeslacht Snouck van Loosen , dat ontstond door het huwelijk van de rijke erfgename Cornelia Petronella van Loosen (1772-1846) met marine-officier Samuël Snoeck. Hij voegde, na zijn huwelijk, de naam van zijn echtgenote van Loosen aan zijn eigen, overigens wel iets gewijzigde, naam toe. Vanaf dat moment ging hij zich dus Snouck van Loosen noemen.] Zij kregen zes dochters, d waar onder Cornelia, die geen van allen nakomelingen nalieten. Meer info ->

De naam is vooral een begrip in Enkhuizen uit de erfenis van de familie kwamen  verschillende initiatieven voort, met name het Snouck van Loosenziekenhuis (1900) en het Snouck van Loosenpark (1897) met 50 arbeiderswoningen.  Het voormalige woonhuis van de familie Snouck van Loosen kwam in 1893 in gebruik als bejaardentehuis voor dames uit de gegoede stand en is tot 1998 in gebruik geweest. Alleen dit huis is nog in bezit van het Snouck van Loosen Fonds.

Aanleiding voor deze bijzondere hereniging is de afronding van een grootscheepse restauratie van het pand door de familie Melcherts en een zojuist verschenen publicatie over de rijke geschiedenis van het pand. Inwoners van West- Friesland zullen het opvallende crèmekleurige pand vast kennen uit de tijd dat het pand in gebruik was bij de Kunstuitleen. Voor meer informatie, zie : OudHoorn

Waar zijn Marten en Oopjen?
De tentoonstelling is op 2 oktober 2016 afgesloten in het Rijksmuseum.  Na veel  tamtam rondom de aankoop  en hereniging van deze portretten is het nu akelig stil. Waar zijn ze?   Worden ze nog verder opgedoft, nog mooier geportretteerd , in restauratie?
https://www.rijksmuseum.nl/nl/marten-en-oopjen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s