Permanente make-up en tatoeage veilig genoeg?

Permanente make-up (PMU) heeft in de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt waardoor de resultaten nog natuurlijker zijn geworden. Door al deze ontwikkelingen zijn de mogelijkheden ook uitgebreid, zoals bijvoorbeeld het behandelen van littekens, driedimensionale wenkbrauwen die net lijken op echte haartjes en het namaken van een tepel en tepelhof bij een borstreconstructie (bv. bij kankerpatiënten). Met PMU zijn de mogelijkheden onbeperkt om het uiterlijk op een natuurlijke manier te verbeteren.

PMU: een vorm van tatoeëring
PMU is een vorm van tatoeëring. Een tatoeage is een permanente versiering van het lichaam met onder de opperhuid aangebrachte inkt. De term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu of tattau, dat streep, vlek of markering betekent. Tatoeages zijn erg populair. In Europa is het percentage dragers in 2016 gestegen van 3% naar 12%. Dat is 60 miljoen Europeanen in totaal 28 landen. Onder de leeftijdsgroep 16 tot 34 jaar is een tatoeage populair: 30% is drager in Europa. In de VS heeft 40% van deze groep een tatoeage.

Veiligheid in twijfel
In een rapport van de JCR wordt de veiligheid van de inkt en pigmenten die worden gebruikt bij tatoeages en PMU in twijfel getrokken. De gekleurde inkt die geïnjecteerd wordt bevat chemicaliën, die mogelijk negatieve effecten op de gezondheid hebben.  Er is op dit moment geen specifieke regelgeving. De producten vallen onder Directive 2001/95/EC on General Product Safety (GPSD).

JRC report Directive 2001/95/EC on General Product Safety (GPSD) requiring that only safe products may be placed on the market.

Dit is natuurlijk een zeer algemene regel. Het merendeel van de inkt voor tatoeages wordt geïmporteerd uit Amerika. Inkt voor PMU wordt wel in Europa geproduceerd. Er is nog geen instantie die bijwerkingen van de inkt en pigmenten registreert. Men is bezorgd en dringt aan op regelgeving.

“The findings of this JRC report, as well as two previous reports, on trends in tattoo practices and on legislative framework and analytical methods, will be used by the European Chemicals Agency (ECHA) to prepare a possible restriction proposal in the framework of the REACH regulation following a request from the European Commission. REACH refers to ‘Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals’ and is a EU Regulation, adopted to improve the protection of human health and the environment from the risks that can be posed by chemicals, while enhancing the competitiveness of the EU chemicals industry”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s