Vrouw@alert wenst je alle goeds voor 2017!

Veel vrouwen nemen vrij in de eerste week van het nieuwe jaar, om zo de met (vele) zoenen bezegelde goede wensen te ontlopen. Zo stelde de AMC vertrouwenspersoon ongewenste intimiteiten van het AMC in het huisblad Status van december jl.

 

De nieuwjaarsborrel komt er weer aan
“Ruim een vierde van de werknemers heeft weleens een smoesje bedacht om de nieuwjaarsbijeenkomst over te slaan. Veelgenoemde excuses zijn ziektes of huis- en tandartsbezoeken, blijkt uit het onderzoek van MWM2 in opdracht van Tempo-Team”

Gonnie Klein Rouweler*, image consultant en etiquette-expert, zei eerder tegen Metro (28dec)  dat steeds meer mensen „een rituele dans” uitvoeren om te voorkomen dat ze gezoend worden. „Ik pleit voor een handdruk en een oprechte wens en niet dat gefrutsel met drie zoenen”, zegt Klein Rouweler. „Als iemand je bijna dwingt om te zoenen, leidt dat af van de boodschap die je wilt overbrengen.”

Afstand houden dus is het credo
Als je eenmaal één iemand zoent, kun je niet meer terug. „Om scheve gezichten te voorkomen, kun je geen onderscheid maken. Dan moet je ze allemaal af gaan.” Bijna 40 procent zegt inderdaad niet zelf te kunnen kiezen wie ze begroeten.

Een hand is voor het overgrote deel het veiligst om elkaar een voorspoedig Nieuwjaar te wensen.

2017 begint rustig
Op mijn afdeling hebben de mannen opmerkelijk vrij deze week. Hier lijkt dus een rolwisseling gaande. Zouden zij dit jaar de Nieuwjaars kussen ontwijken, of is het de schoolvakantie die nog duurt?

Maar ja voor volgende week staan er de nodige nieuwjaarsborrels op het programma?!Tips van Gonnie Klein Rouweler (Vrouw december 2013)

Gelukkig Nieuwjaar wensen tot Drie Koningen
Tot 6 januari, of te wel Drie Koningen, en op Nieuwjaarsrecepties wens je iedereen een gelukkig nieuwjaar. Als daarna toch nog een gelukkig nieuwjaar gewenst wordt, reageer je hier respectvol op en wens je de ander ook een gelukkig Nieuwjaar en ga je hen niet corrigeren en zeggen dat het niet meer kan.

Zoenen is nooit verplicht
Kinderen hebben vaak geen zin in het zoenen van ooms en tantes en worden door hun ouders aangespoord een zoen te geven. Laat ze volstaan met het geven van een hand en dwing ze er niet toe een ander een zoen te geven. Geef als volwassenen het goede voorbeeld.

Zoenen van collega’s op je werk is niet vanzelfsprekend. Je mag als medewerker het zoenen altijd afhouden en de ander behoort dit te respecteren, ook al heerst er een zoencultuur op het werk.

Elkaar in verlegenheid brengen Als het op het werk het hele jaar door niet gebruikelijk is om elkaar te zoenen, is het ongepast dit ineens bij de nieuwjaarwens wel te doen. De ander kan er door in verlegenheid worden gebracht, omdat hiermee een zuivere werkrelatie doorbroken wordt.

Het is ook gênant als een collega alleen de leuke collega’s zoent, of alleen de baas. Zoen dan helemaal niemand. En reageer bij het gelukkig Nieuwjaar wensen heel goed op de lichaamstaal van de ander. Hou de eer aan je zelf en volsta met een oprechte stevige handdruk.

Sommigen willen elkaar ook niet zoenen omdat ze bang zijn dat er bacillen overgedragen worden, hebben een afkeer van een kriebelende baard of zijn bang dat hun make-up er af gaat, zoals het afgeven van hun lippenstift. Sommigen veinzen een koortslip, een verkoudheid of gaan zelfs op vakantie om hun collega’s te ontlopen om de ander niet in verlegenheid te brengen.

Zorg er in ieder geval voor dat je er verzorgd uitziet en frisse adem hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s