Vrouwenmars 2017: alleen de mannen ontbreken nog

posterDuizenden vrouwen breien momenteel ‘Pussy Hats’. Deze zetten ze op tijdens ‘The Women’s March On Washington’. De organisatie van deze vrouwenmars wil zo protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump als president van de V.S.. Naar schatting komen er 200.000 deelnemers uit honderden Amerikaanse steden en circa dertig andere landen op 21 januari naar Washington. Mannen laten het tot nu toe afweten omdat zij denken dat dit iets is ‘voor vrouwen’, aldus de Washington Post.

static1-squarespace-comDe Women’s March wordt georganiseerd door zo’n 200 actiegroepen en behalve in Washington vinden in zo’n 300 Amerikaanse steden soortgelijke demonstraties plaats. Ook Hollywood- en popsterren maken hun opwachting. De roze ‘pussy hoedjes’ die duizenden mensen op dit moment breien is een verwijzing naar de ‘grijp ze bij hun gleuf’ opmerking van Trump. Wil jij op 21 januari ook een statement maken? Hier vind je patronen en een instructiefilmpje hoe deze te maken.

Ook in Amsterdam

Doordat de demonstratie viraal ging (Facebook), sloten dertig landen zich aan. Behalve in Londen en Brussel komen ook in onze hoofdstad medestanders op 21 januari bijeen. De bijeenkomst heeft een positieve boodschap. De Amerikaanse organisatoren hebben punten opgesteld die je kunt verwachten, zoals:

  • Gelijke rechten, gelijk loon voor gelijk werk, een einde aan geweld tegen vrouwen, reproductieve rechten. Maar de lijst bevat ook punten zoals ouderschapsverlof, een einde aan het massale gevangen zetten van voornamelijk minderheden, een aanpak van politiegeweld, behoud van goede gezondheidszorg, persvrijheid en steun voor vakbonden.

Geen tijd om te demonstreren, maar wil je wel een punt maken? Gebruik social media met de hashtag #pussyhat. Op twitter vind je op @pussyhatproject.com ook een leuke tweet die je kunt delen. Of gebruik natuurlijk onze eigen post van Facebook om door te sturen.

The Rise of the Woman = The Rise of the Nation

Ondanks deze punten blijven mannen weg van de demonstratie. Die situatie bracht Erin Keane van Salon Magazine ertoe om mannen een virtuele uitnodiging te overhandigen, inclusief gouden kleur, krullerige letters en ornamentele sierrand:

Might I suggest — lightly, so I don’t hurt any men’s feelings and give them another excuse for opting out — that this is not an invitation to a second cousin’s wedding, but an opportunity to participate in an organized effort to salvage our ravaged democracy? And that there is a certain amount of “get over it” they need to hear and act upon?

Het mannenblad Esquire riep mannen op de zaken in een breder perspectief te zien. Want ‘dat vrouwen de mars organiseren wil niet zeggen dat mannen deze demonstratie niet zouden kunnen steunen’:

 There’s a tendency among men—even those with the best of intentions—to parachute into the middle of an issue and attempt to take control of it. That’s precisely what is not needed here when it comes to the Women’s March. Men need to be present, to register support. Then we need to shut up. (Unless we’re dealing with fellow men, specifically the retrograde masculinists to whom the Trump campaign appealed.)

New York Magazine besloot twijfelende ‘zal ik wel of niet gaan’-mannen een steuntje in de rug te geven door negen mannen te laten vertellen waarom ze mee demonstreren en wat daar het belang van is. Zoals:

Vrouwenrechten zijn mensenrechten. Als man kun je daar prima achter staan en meelopen in de Vrouwenmars. Wie weet komt de mars in Washington dan opeens op een half miljoen mensen uit….

Bron

Check de site van Pussy Hat Project.

Artwork by Aurora Lady.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s