Echte moederliefde maakte Audrey Hepburn groot

Vanaf 27 januari is in het Airborne museum in Arnhem de tentoonstelling Moederliefde. Ella & Audrey. te zien. De tentoonstelling gaat over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de grote rol die haar moeder Ella van Heemstra hierin speelde. Bijzonder: de tentoonstelling onthult een ander verleden dan welke wij dachten te kennen.

Er is veel gezegd en geschreven over Audrey’s verzetsactiviteiten ten tijde van de Slag om Arnhem. De twee zoons van Audrey Hepburn, die de tentoonstelling ook openen, laten een ander verleden zien. Dit verleden komt ook uitgebreid aan bod in de roman Audrey & Anne van Jolien Janzing die 3 januari verschenen is. Jolien deed 3 jaar research en sprak over haar boek in een documentaire voor TV Gelderland:

http://www.omroepgelderland.nl/tv/programma/228190140/75-jaar-vrijheid/aflevering/552871611

Moeder stuwende kracht

Behalve Hollywood speelden ook de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de Slag om Arnhem in het bijzonder een rol in het leven van Audrey Hepburn. Haar jeugd bracht ze door op een Britse kostschool en vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reisde Audrey naar Nederland. In Arnhem werd ze herenigd met haar moeder en twee halfbroers. Haar moeder stond er, na twee gestrande huwelijken, alleen voor met drie kinderen. Onderzoek toont aan dat Ella van Heemstra vanaf dat moment de stuwende kracht was achter haar dochters carrière. Haar brede netwerk, onder andere stammend uit de tijd dat zij lid was van een fascistische partij, in combinatie met het danstalent van Audrey, opende vanaf 1940 in Arnhem de deuren naar Audrey’s internationale carrière.

Moreel kompas

Direct na de oorlog is de familie Van Heemstra publiek veroordeeld vanwege het fascistische verleden van Ella. Dit verhaal heeft veel leed veroorzaakt in de familie Van Heemstra-Hepburn. De zoons van Audrey hebben nooit eerder vertoonde bijzondere jeugdfoto’s en kindertekeningen van hun moeder, als ook persoonlijke objecten van hun moeder en grootmoeder in bruikleen gegeven. Het Airborne Museum wil met Moederliefde laten zien dat de kernwaarden van burgers destijds onder druk stonden. De verhaallijn laat zien hoe een Nederlandse moeder probeerde een moreel kompas te vinden in een chaotische wereld, maar ook hoe zij zich liet leiden door soms opportunistische drijfveren, om zo haar dochter kansen te bieden die zijzelf nooit heeft gehad.

Grijs gebied

De insteek van de tentoonstelling is niet het aantonen van goed of fout, maar – conform de theorie van historici als Chris van der Heijden en Ad van Liempt – het grijze gebied ontsluiten. Naar aanleiding van het onderzoek voor de tentoonstelling Moederliefde citeerde Luca Dotti zijn moeder:

One of my mother’s favourite quotes is: “People, even more than things, have to be restored, renewed, revived, reclaimed, and redeemed; never throw out anyone.” Fittingly so, this too is the mission of the Airborne Museum by which, with the same amount of love and determination restored, renewed, revived, reclaimed, redeemed and finally revealed the story behind the seed that was planted during the occupation of the Netherlands.

De tentoonstelling ‘Moederliefde. Ella & Audrey’ is vanaf 27 januari 2017 tot augustus te zien in het Airborne Museum ‘Hartenstein’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s