Global Gag Rule Trump desastreus voor vrouwen en meisjes wereldwijd

Deze week maakte de regering Trump bekend dat ze de zogenaamde Global Gag Rule instelt. Daarover is soroptimist en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen Annet Jansen heel duidelijk: dit is desastreus. Ook bij het kenniscentrum seksualiteit Rutgers is men zeer bezorgd. Want dit Amerikaanse beleid heeft inderdaad desastreuze gevolgen voor vrouwen en meisjes wereldwijd. Het houdt in dat de Amerikaanse regering stopt met financiële bijdragen aan allerlei hulporganisaties die direct of indirect iets doen dat raakt aan abortus. Volgens Ton Coenen, directeur van Rutgers wordt de klok op het gebied van anticonceptie en seksuele gezondheid jaren teruggezet. “Dat moeten we als Nederland en als wereld niet laten gebeuren,” zegt hij.

Dit beleid zorgt effectief voor het verdwijnen van programma’s rondom anticonceptie en seksuele vorming, in Afrika en elders.De handtekening van Trump heeft enorme gevolgen voor de seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen en meisjes wereldwijd:  minder toegang tot anticonceptie en een toename in het aantal ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Tienermoeders

De afgelopen jaren betaalden de Verenigde Staten jaarlijks 600 miljoen aan wereldwijde seksuele gezondheid. Ton: “We weten dat elke 10 miljoen dollar die hierop bezuinigd wordt, 460.000 vrouwen en meisjes raakt. Het beleid kan dus betekenen dat tientallen miljoenen vrouwen en meisjes in de armste landen toegang tot anticonceptie verliezen. Dat tussen nu en 2020 6,5 miljoen vrouwen ongewenst zwanger raken. Dat er per jaar 2,1 miljoen onveilige abortussen bijkomen. En dat vrouwen jonger kinderen krijgen en meer kinderen krijgen, wat enorme gevolgen heeft voor de kansen op economische ontwikkeling van de vrouw, de kinderen en de samenleving in zijn geheel.

Recht op eigen keuzes

Rutgers hoopt dan ook dat Europa en de Nederlandse regering inzien hoe ernstig deze maatregel is en dat ze actief gaan helpen de gevolgen ervan in te dammen. Ton: “Nederland heeft een rijke traditie rondom het wereldwijd bevorderen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, rond het toegankelijk maken van anticonceptie, rond het bestrijden van vrouwendiscriminatie en discriminatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Die traditie moeten we juist nu voortzetten. Nederland kan en moet een leidende rol nemen. Want alle vrouwen en meisjes hebben recht op hun eigen keuzes rondom voorplanting en seksualiteit ”, aldus Ton Coenen.

Nederlands initiatief

Annet: “Het is geweldig dat minister Ploumen meteen een tegenactie heeft gestart en een nieuw fonds wil oprichten met andere landen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s