Film Blijf wordt vertoond tijdens 2e filmfestival voor kinderen in Hoorn

Op donderdag 9 februari  2017 vindt in de gemeente Hoorn voor de 2e keer het Filmfestival voor Kinderen (SFFK) plaats, ter gelegenheid van de dag van de rechten van het kind.
In heel Nederland worden via het SFFK kinderrechten via films onder de aandacht van ruim 8.000 kinderen gebracht. In onze regio organiseert Soroptimistclub Hoorn e.o. dit festival.

Thema is vluchtelingkinderen, die ook in Hoorn wonen en hier naar school gaan
Omdat 20 november (dag van de rechten van het kind) op basisscholen een te drukke tijd is, is in samenspraak met de scholen donderdag 9 februari 2017 gekozen.
Ruim 120 kinderen van groep 7/8 van 4 basisscholen in de gemeente Hoorn zien de film ‘Blijf’

Blijf
een film over een vluchtelingjongetje dat wordt teruggestuurd naar zijn land en zijn Nederlandse vriendinnetje. Via de film worden de Hoornse kinderen zich bewust dat een leven dat voor hen zo vanzelfsprekend is, dat voor veel kinderen niet zo is.

Vorig jaar toonden wij dezelfde film. Gabrie van Hout, basisschooldirecteur en Soroptimist, zag wat dit deed met de kinderen: “Belangrijk is dat er door de film en het lesmateriaal gepraat en gedeeld wordt. Leerlingen gingen vertellen over wat ze zelf meegemaakt hadden. Andere kinderen kregen daar begrip voor.” Enkele reacties:

‘Ik vond de film heftig omdat je weet dat het in het echt ook zo gaat.’

‘Ik kon het farsi verstaan, ze spraken wel met een accent.’

Een leerling die uit Iran gevlucht is omdat ze christelijk is:
“alle godsdiensten zeggen toch dat je goed voor elkaar moet zijn?”

Unicef
In samenwerking met Unicef krijgen de kinderen vooraf lesmateriaal, zodat ze in de klas ook aan de slag gaan met het thema. De deelnemende scholen betalen 1 euro per deelnemende leerling, dat besteed wordt aan het project ‘Syria back2school; een project van Unicef dat het mogelijk maakt om Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije naar school te sturen.

Soroptimisten
Soroptimist International is een wereldwijde service-organisatie van werkende vrouwen, die zich vooral op verbetering van de positie van vrouwen en kinderen richt. In ons land zijn een aantal basisrechten voor kinderen bij wet geregeld, zoals recht op onderwijs. Maar er zijn nog voldoende zaken NIET geregeld. Via het Soroptimist Filmfestival willen de soroptimisten kinderen attenderen op hun rechten.

 

www.sffk.nl
http://www.soroptimist.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s