Lucia Rijker neemt groep jongeren onder haar hoede

In het tv-programma DREAM SCHOOL neemt bokslegende Lucia Rijker een groep jongeren onder haar hoede. Ze opent drie weken haar eigen school en van de 25.000 jaarlijkse drop outs geeft ze 16 jongeren een herkansing. Zelf maakte Lucia haar school ook niet af, maar zij vocht zich naar de top. Ze werd nooit verslagen en 6x wereldkampioen. Ze vindt het tijd om haar passie door te geven.

 

25000 schoolverlaters
In Nederland verlaten per jaar ruim 25.000 scholieren voortijdig school. Zonder diploma ziet de toekomst er in veel gevallen niet geweldig uit. In het nieuwe hulpprogramma Dream School, gebaseerd op een Engelse formule, worden 16 schoolverlaters tussen de 16 en 23 jaar weer aan het leren gezet. Onder leiding van coach en voormalig kickbokster Lucia Rijker krijgen de deelnemers drie weken les van verschillende prominente Nederlanders, onder wie minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, misdaadverslaggever Peter R. de Vries,schrijver Abdelkader Benali en rapper Lange Frans. De jongeren zijn allemaal vastgelopen in het reguliere schoolsysteem. In een klooster volgen ze drie weken lang een ‘dream school’ van Rijker. Dat zal niet zonder een paar pittige confrontaties gaan („Je moet niet denken omdat je Lange Frans bent, dat je dan het wel voor elkaar krijgt.”).
In de eerste aflevering gaf strafpleiter Inez Weski een rumoerige les recht en heeft voormalig spindoctor en staatssecretaris Jack de Vries moeite om de discussie over Geert Wilders in bedwang te houden. De originele versie werd gepresenteerd door tv-kok Jamie Oliver.

DREAM school?!
Het blijkt een lastige klus te zijn om deze groep te boeien. DREAM SCHOOL is niet alleen een proces voor de leerlingen, maar  zeker ook voor de docenten. Het wordt, soms pijnlijk, zichtbaar door welk gedrag de jongeren zijn vastgelopen op hun reguliere scholen. En ook wat er aan dit gedrag ten grondslag ligt.

Vierde aflevering  (1 februari, 21.30u, NPO3)
In deze aflevering pakt Lucia de jongeren opnieuw behoorlijk hard aan. Ze stuit op vragen en weerstand, maar weet ze ook in beweging te krijgen. Jack de Vries neemt debatleider Donatello Piras mee naar Dream School. Niet alle leerlingen voelen zich comfortabel bij het openlijk verdedigen van standpunten. Maar er staan ook verrassende sprekers op. Tijdens de tweede les van schrijver Abdelkader Benali lopen de emoties hoog op als het onderwerp pesten ter sprake komt. En als Boswachter Arjan Postma de jongeren mee neemt op een excursie in de hoofdstad gaat het mis. Drie jongeren belanden in een vechtpartij en dit heeft grote gevolgen.

Vijfde aflevering ( woensdag 8 februari, 21.25u, NPO3)
De gebeurtenissen in Amsterdam stelt Lucia voor hele moeilijke keuzes. En ondertussen stoomt de Dream School trein voort. Johnny Heitinga komt een bootcamp geven: een droom die uitkomt voor keepster Coraleigh, maar een nachtmerrie voor sommige andere leerlingen. Lange Frans raakt met zijn tweede muziekles een aantal zeer gevoelige snaren en Chefkok Joris Bijdendijk start met de jongeren met het voorgerecht van een driegangendiner…een pittige opdracht voor de kok die toch echt wel wat gewend is. Shaker gaat verder met zijn choreografie en ook Barbara Baarsma komt voor haar tweede les. Tijdens de geschiedenisles blijken historicus Maarten van Rossem en de leerlingen alles behalve te matchen.

Uitzendingen terugkijken: http://www.npo.nl/dream-school/VPWON_1266031

 

Wat werkt op TV? Dream School met Lucia Rijker
Volgens mensen uit het veld scoorde het programma 4 sterren.
Zorg+Welzijn vroeg naar de mening van de sociaal professional: werkt deze aanpak? Lees meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s