Voorlezen, van en voor alle leeftijden

Ongeveer 25% van de Nederlandse leerlingen verlaat de basisschool met een leesachterstand. Voorlezen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor de taalontwikkeling, kinderen leren goed te luisteren en zich te concentreren. Onderzoek heeft aangetoond dat een deel van de kleuters pas leert als de boeken filmachtige beelden en muziek bevatten.


Baby’s houden van boeken

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind. Het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft. Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente of het consultatiebureau een brief met een waardebon voor het BoekStartkoffertje, mits de Bibliotheek in jouw omgeving meedoet aan BoekStart.

Lancering De Voorleeshoek
Op devoorleeshoek.nl worden wekelijks nieuwe voorleesfilmpjes gepubliceerd voor kinderen van 0-10 jaar.
De Voorleeshoek is een uitkomst voor ouders en verzorgers van kinderen die niet de tijd kunnen vinden om zelf voor te lezen. Vanwege het gebruiksgemak kunnen de voorleesfilmpjes ook goed worden ingezet op scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken. Het nieuwe online platform gaat op 1 februari live tijdens de Nationale Voorleesdagen. Initiatiefnemer is Anouk Overman.

De Voorleeshoek is door de leerkracht en musicoloog Anouk Overman opgericht om het plezier in voorlezen terug te brengen. In Nederland loopt 14% van alle kinderen het risico op latere leeftijd onder de noemer ‘laaggeletterd’ te vallen. Om dit probleem te voorkomen is het belangrijk om taal op jonge leeftijd te stimuleren. Daarnaast zijn kinderen al op zeer jonge leeftijd ‘digitaal’, maar voor ouders/ leerkrachten is het vaak moeilijk te bepalen welke video’s geschikt voor hen zijn. De oprichter leest zelf de geïllustreerde verhalen voor vanuit een vrolijk ingerichte studio. De filmpjes zijn een combinatie van het voorgelezen verhaal, de prenten en ondersteunende muziek

Het doel van De Voorleeshoek is dan ook om zoveel mogelijk kinderen voor te lezen, zodat het kennisniveau stijgt en meer kinderen plezier krijgen in lezen. Dit nieuwe online platform is gestart op 1 februari 2017 tijdens de Nationale Voorleesdagen gelanceerd in de Utrechtse Kinderboekwinkel in Utrecht.
De Voorleeshoek wordt aangeboden in een abonnementsmodel. Voor €6,- per maand krijgt men toegang tot het online platform en daarmee tot alle voorleesfilmpjes.



Meer info

Boekstart 

De Voorleeshoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s