Jonge vrouwen werken vaak al in deeltijd

Al jarenlang doen vrouwen het beter in het onderwijs dan mannen. Op de arbeidsmarkt wordt deze voorsprong echter niet verzilverd in een betere positie. Tegenwoordig werken er meer vrouwen dan vroeger, maar nog steeds hebben minder vrouwen dan mannen een baan. Ook werken vrouwen veel vaker in een deeltijdbaan dan mannen en verdienen zij een lager inkomen mannen.

Het vermoeden bestaat dat deze man-vrouwverschillen al vroeg in de loopbaan ontstaan. In het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onderzoek ligt de focus op jonge vrouwen en mannen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar. Doel is te achterhalen of de overgang van school naar werk en het begin van de arbeidsloopbaan anders verloopt voor jonge vrouwen dan voor jonge mannen.

Eerste Treden op de Arbeidsmarkt
Uit de studie Eerste Treden op de Arbeidsmarkt, van het SCP, blijkt dat maar 25 procent van de vrouwelijke mbo’ers meteen na hun opleiding fulltime werkt – van de mannelijke mbo’ers werkt 75 procent dan al meer dan 35 uur per week. Bij de hoger opgeleiden is het verschil minder groot, maar het is er nog steeds. Van de vrouwen die net klaar zijn met een universitaire opleiding werkt ruim 70 procent fulltime, van de mannen 90 procent.

In andere Europese landen is er ook verschil in de uren die jonge mannen en vrouwen per week werken, maar nergens is het zo groot als in Nederland.

Het rapport geeft de eerste uitkomsten weer van een langer lopend onderzoek naar de positie van jonge werkende vrouwen en mannen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau verricht dit onderzoek op verzoek van de directie Emancipatie van het ministerie van OCW. Het onderzoek is gefinancierd door de directie Emancipatie en de Europese Commissie.

Bron: SCP rapport Eerste treden op de arbeidsmarkt – pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s