Aletta Jacobs, eerste vrouwelijke arts, Google-doodle

Nederlands eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs heeft het geschopt tot Google-doodle, de illustratie waarmee Google zijn website opfleurt.

Bij bijzondere gelegenheden, data of gebeurtenissen vervangt Google zijn reguliere logo in groen-blauw-geel-rode letters op zijn site voor een aangepaste versie. Jacobs’ geboortedag (ze werd op 9 februari 1854 geboren, dus 163 jaar geleden) is voor Google aanleiding een doodle te plaatsen in sepiakleur, waarbij één ‘O’ is vervangen door een illustratie van Jacobs. Ook is een ‘O’ vervangen door een stemvakje, vanwege Jacobs inspanning om vrouwen kiesrecht te geven.

Daarnaast staat op de achtergrond een gestileerde versie van de Rijks Hogere Burgerschool in Sappemeer, waar Jacobs als eerste vrouw werd toegelaten aan een hbs. Zij rondde later als eerste Nederlandse vrouw een universitaire studie af, geneeskunde, waardoor zij zich in 1878 Nederlands eerste vrouwelijke arts mocht noemen. Jacobs spande zich ook in voor anticonceptie voor vrouwen door het pessarium onder de aandacht te brengen.

‘Jacobs was een vrouw van vele eersten’, stelt Google dan ook, dat zegt haar te willen eren voor de wegen die ze plaveide voor de vrouwen na haar.
De doodle is in Nederland, Denemarken, Zweden, Estland, Spanje, Polen, Canada, IJsland, Israël, Australië en Nieuw-Zeeland te zien.

bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s