Zusters voor het beste: Internationale Vrouwendag

Het is alweer even geleden: Internationale Vrouwendag. Op 8 maart was er over de hele wereld weer extra aandacht voor de vrouw. Maar weet jij eigenlijk waarom en wat we precies vieren?  De Metrokrant legde het haarfijn uit.

De geschiedenis van Internationale Vrouwendag begint bij de Duitse politica Clara Zetkin. Zij streed voor vrouwenrechten in haar geboorteland, maar kreeg weinig gehoor. Daarop startte ze het socialistische vrouwenblad Die Gleichheit (De gelijkheid) om zo steun te zoeken van andere Europese vrouwen. In 1910 leidde dat tot een vrouwenconferentie in Kopenhagen. Hier werd besloten dat er een Internationale Vrouwendag moest komen, waarop het vrouwenkiesrecht centraal zou moeten staan. Overigens werd deze dag nog op willekeurige dagen gehouden.

Revolutie na WO I

De datum 8 maart werd in 1917 gekozen toen vrouwen in Sint-Petersburg in opstand kwamen tegen de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Door deze demonstratie en de revolutie kwamen de communisten aan de macht. Vrouwendag werd daarna vooral in communistische kringen gevierd op 8 maart. Overigens was de Eerste Wereldoorlog ook het begin van de Soroptimisten. Na de oorlog ontstond de eerste club in Amerika.

Verbetering is nog altijd mogelijk

De Verenigde Naties erkende Internationale Vrouwendag pas in 1978. Tegenwoordig worden er over de hele wereld op 8 maart allerlei activiteiten georganiseerd om vrouwenrechten te steunen. En alhoewel de positie van de vrouw bij ons best goed is, is hier altijd nog verbetering mogelijk. Volgens Aletta Makken, die de Nederlandse Internationale Vrouwendagwebsite bijhoudt, heeft de Nederlandse vrouw op heel veel gebieden nog een slechte positie. Denk daarbij aan ongelijke behandeling, de verdeling van zorgtaken en ongelijke beloningen.

Sorores, sisterhood of zusterschap

Overigens heeft elk jaar een thema. Dit jaar was dat Sisterhood oftewel zusterschap. Want vrouwen moeten er voor elkaar zijn en elkaar steunen. En het gebeurt nog té vaak dat vrouwen elkaar bekritiseren of aanvallen. Vrouwen zouden elkaar moeten accepteren, ongeacht huidskleur, achtergrond of cultuur. Want we zijn allemaal zusters van elkaar. Precies dát wat Soroptimisten zijn.

Bron: Metro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s