App meet hoe vaak mannen vrouwen onderbreken

Vind je het ook zo irritant als een vrouw bezig is een goed punt te maken en ze bruusk wordt onderbroken door een zelfverzekerde mannelijke vergaderings- of gespreksgenoot? Die met dominante stem het gesprek overneemt om vervolgens vaak en passant met haar idee aan de haal te gaan? Dit heeft zelfs een naam: ‘Manterrupting’. Het NRC schreef er een heel artikel over en heeft een tip: een app die meet hoe vaak mannen vrouwen onderbreken.

Dat manterrupting een echt bestaand probleem is, daarover zijn wetenschappers het wel eens. Als een vrouw haar mond open doet in het openbaar, wordt zij gemiddeld vaker onderbroken dan een man. Echter, niet alleen mannen zijn de boosdoener. Ook wij vrouwen interrumperen er op los als onze seksegenoten iets zeggen, bleek in 2014 uit onderzoek.

Genderstereotypen

Vermoedelijk ligt de oorzaak in genderstereotypen waarmee de meeste van ons groot worden. Volgens het traditionele plaatje zien we een man die luid zijn mening verkondigt en het voortouw neemt in een discussie, als sterk en masculien. Doet een vrouw hetzelfde dan vinden we haar al snel irritant. Zij heeft tenslotte een zachtaardige zorgrol te vervullen…(!)

Woman Interrupted app

Gelukkig bedacht het Braziliaanse reclamebureau BETC een app om daar verandering in te brengen: Woman Interrupted. De app meet tijdens een gesprek hoe vaak de gebruiker (m/v) onderbreekt of wordt onderbroken en geeft dat aantal weer op een onverbiddelijk scoreoverzicht. Een grafiek houdt bij of het aantal onderbrekingen omlaag gaat, wat natuurlijk uiteindelijk de bedoeling is. De makers hopen dat wanneer de appgebruikers hun resultaten op sociale media delen, meer mensen bewust raken van deze stereotypen en hun gevolgen.

Benieuwd naar de app? Hier kun je ‘m downloaden

Bron: NRC

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s