Ontdek de vele gezichten van ’s werelds meest invloedrijke vrouw: Maria

De meest afgebeelde vrouw ter wereld heeft nu haar eigen tentoonstelling in Museum Catharijneconvent in Utrecht: Maria. Deze tijdelijke tentoonstelling – de grootste van het museum ooit – is bedoeld als een inspirerende Mariareis. De tentoonstelling gaat dwars door culturen en religies. Je gaat langs werk van oude meesters en moderne kunstenaars. En aan de hand van persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende Nederlanders, leer je Maria kennen en de vele gezichten van deze wereldvrouw ontdekken.

Iedereen weet hoe Maria eruitziet en zal haar beeltenis kunnen herkennen. Ook is bekend dat ze de moeder van Jezus is. Maar over haar leven weten we niet veel. Waarom is ze al eeuwenlang zo populair? Hoe doet ze dat? En wat zegt dat over ons?

Oermoeders en Godinnen

Het levensverhaal van Maria is veelomvattend en haar verbeeldingen in de kunst grenzeloos. Om deze grote verscheidenheid te tonen en toch een samenhangende tentoonstelling te creëren, is gekozen voor een chronologische vertelling van het leven van Maria in de lange kloostergangen. In de zalen daaromheen zijn zes verschillende thema’s uitgelicht, zoals ‘Oermoeders en Godinnen’, ‘Devotie’ en ‘Maria in de hedendaagse kunst’. Met een mix van audiovisuele middelen, kleur, licht en geluid is telkens een andere wereld gecreëerd.

Waarom is Maria misschien wel de machtigste vrouw op de wereld? In ieder geval de meest afgebeelde vrouw en moeder, daar kan geen popster tegenop. Je zou haar een cultureel fenomeen kunnen noemen. Hier ontmoet je Maria ook in relatie tot andere hedendaagse religies. Maria komt zelfs meer voor in de Koran dan in de Bijbel. 

Symboliek zichtbaar en voelbaar

De symboliek van Maria is in de hele tentoonstelling zichtbaar en voelbaar gemaakt. Als introductie in de trapopgang naar de tentoonstelling op de eerste verdieping, neemt Maria – getoond in Hemelvaart – bezoekers mee naar hogere sferen. In de hoofdtentoonstellingsruimte zorgt een schakering van kleurfolies op de ramen voor gefilterd en gekleurd binnenvallend daglicht. In combinatie met diverse soundscapes ervaar je daardoor een prikkeling van je zintuigen. Er is gezocht naar een spannend samenspel tussen oud en nieuw; historische iconen, schilderijen en piëta-figuren zijn geplaatst naast hedendaagse vertalingen van Maria in bijvoorbeeld tatoeages, video-installaties en op internet. Filmfragmenten met persoonlijke verhalen en ervaringen van bekende en onbekende Nederlanders brengen ook de menselijke kant van Maria in beeld.

De tentoonstelling laat zien hoe zeer Maria een mondiaal symbool is voor liefde, vrouw-zijn, gezin, angst, verdriet, troost en bescherming. 

‘Maria’ is tot en met 20 augustus 2017 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht. 

Bij de tentoonstelling Maria wordt een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld, met o.a. verrassende lezingen en boeiende rondleidingen.

Bron: fonkonline.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s