Hebben wij mannen nodig in onze strijd voor gelijke kansen?

In België schreef Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets dat mannen onze objectieve bondgenoten zijn in de strijd voor gelijke kansen. Wat vind jij?

De Belgische jonge vader en presentator Thomas Vanderveken oogstte heel wat lof met zijn pleidooi voor meer vaderschapsverlof en actieve betrokkenheid bij het ouderschap. Tegenwoordig is hij hiermee geen eenmalig iemand, maar er is een structurele verandering gaande. Uit onderzoek blijkt dat bij de mannen tussen 25 en 39 jaar, vaders gemiddeld 23 minuten per dag méér besteden aan zorg voor hun kinderen en opvoeding dan in 1999. Dat lijkt misschien weinig maar is puur vanuit tijdsbesteding een reuzensprong.

Stemrecht dankzij de man

De Belgen weten dat ze om verdere stappen te maken, geëngageerde mannen nodig hebben. En een permanente dialoog met hen om belangrijke verwezenlijkingen in gendergelijkheid mogelijk te maken. We hebben mannen nodig in de strijd voor gelijke rechten. Geen enkele vrouw die deze tekst leest had ooit kunnen gaan stemmen, als er niet een aantal mannen waren geweest die er van overtuigd waren dat vrouwen ook stemrecht verdienden. Niet ‘mochten krijgen’ maar verdienden! Het was ons recht, maar het kon nooit toegekend worden zonder overtuigde mannen. In België zijn ze dankzij constante manifestaties maar vooral de sterkte van hun argumentatie zover gekomen: er is stemrecht, is er gegarandeerde politieke vertegenwoordiging, en er is een genderparitaire Brusselse regering met 40% vrouwelijke parlementairen.

Jong geleerd is oud  gedaan

Het is niet makkelijk om mannen opeens meer taken in opvoeding of huishouden te laten doen. Zeker wanneer een man dit niet gewend is, zal hij niet spontaan de stofzuiger pakken. Daarvoor moeten we mannen aanspreken en idealiter liefst zo vroeg mogelijk, in hun jeugd, om hen een gelijkere taakverdeling aanleren. Datzelfde geldt voor partnergeweld en intimidatie. Het is een minderheid van mannen die vrouwen slaat of uitscheldt, maar het is de meerderheid van andere mannen die ons met dat probleem kan helpen. Zij zijn onze objectieve bondgenoten. Door te tonen, in woord en daad, dat echte mannen vrouwen niet uitschelden of slaan. Door er tussen te komen wanneer vrouwen slecht behandeld worden. En door ook in huishouden en opvoeding een belangrijke rol te spelen.

Win win-situatie

Bovendien is deze verandering niet alleen goed voor vrouwen. Ettelijke studies wijzen er bijvoorbeeld op dat vaderschapsverlof ook veel voordelen biedt voor vaders: een betere taakverdeling binnen de relatie, een betere relatie tussen vader en kind, minder echtscheidingen, en zelfs een iets langer leven voor de papa’s. De strijd voor gelijke kansen is met andere woorden geen situatie met winnaars en verliezers: mannen verliezen niet als vrouwen er iets bij winnen. Gendergelijkheid gaat ook over een maatschappelijk rendement: het is voor iedereen beter. Omdat er tussen gendergelijkheid en een aantal andere fenomenen een stevige correlatie bestaat.

Landen met een hogere gendergelijkheid, hebben een hogere economische groei. Landen met een hogere gendergelijkheid zijn ook (in de regel) competitiever. Net zoals bedrijven met een meer diverse raad van bestuur. Het rendement van bedrijven met een goede gendergemengde raad van bestuur is 36% beter dan die van de voornamelijk mannelijke raden van bestuur. Het is echt geen toeval dat de nieuwe rolverdelingen tussen mannen en vrouwen al in zwang zijn in de meest welvarende en gelukkige landen van de wereld, zoals de Scandinavische.

In veel uitdagingen voor vrouwenrechten hebben we bondgenoten nodig. Hoe breder die alliantie, hoe duurzamer onze transformatie naar een betere en welvarender wereld. Kortom: we hebben mannen nodig om het ideaal van gelijke kansen waar te maken.

Hoe denk jij hierover?

Bron: Vrouw en Maatschappij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s