Ontwikkeling van kinderhersenen in ‘No Brainer’ rapport

De organisatie ChemTrust komt met een alarmerend rapport, getiteld ‘No Brainer’. Hierin staat wat de effecten van chemische stoffen op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen zijn, zowel tijdens de zwangerschap, in de babytijd tot aan volwassenheid aan toe. Twee vooraanstaande wetenschappers op dit gebied, de Franse Professor Barbara Demeneix en de Deense Professor Philippe Grandjean, zeggen in het rapport dat er werkelijk reden tot bezorgdheid is en behoefte aan actie.

Veel van de chemische stoffen die worden beschreven zijn te vinden in onze kleding en meubels. Al in juni 2007 was bekend dat diverse chemicaliën slecht zijn voor kinderen en dan met name voor de ontwikkeling van hun hersenen. Bijna 10 jaar later is er niet veel veranderd. Het verslag laat sterke aanwijzingen zien van een wereldwijde stijging in bepaalde neurologische ziekten en aandoeningen bij kinderen in de afgelopen twee decennia (problemen zoals ADHD en een lager IQ). Sommige gebruikte chemische stoffen worden afgebouwd, maar er blijven nog steeds chemische stoffen over die in dagelijks gebruikte voorwerpen zijn gebruikt. Met name het ‘cocktaileffect’ van chemische stoffen wekt zorg.

Ons brein is het orgaan dat de langste tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Eerst is er de fase van de celdeling, die vanaf het eerste uur na de bevruchting al plaatsvindt. Echter, de ontwikkeling van de hersenen stopt niet bij de geboorte. Het duurt tot zeker het twintigste levensjaar voor ze goed zijn ontwikkeld. Hormonen spelen daar een belangrijke rol bij. Chemische stoffen kunnen dit proces verstoren.

Liever voorkomen

Volgens het rapport heeft de wetenschap aangetoond dat er al vele duizenden mensen zijn blootgesteld aan nu meestal verboden chemische stoffen, zoals lood en PCB’s. Deze invloed was hoog genoeg om de ontwikkeling van de hersenen negatief te beïnvloed. Nog steeds zijn er chemicaliën in onze huizen in dagelijks gebruikte producten waarbij er sprake is van soortgelijke eigenschappen. Het rapport identificeert ook enorme hiaten in onze kennis van de effecten hiervan op de hersenontwikkeling. Ondanks de lessen van het verleden, zijn regelgevers blijven hangen in het idee dat je alleen de wet verandert als de schade al is veroorzaakt. Hiermee gaan ze voorbij aan het effectief beschermen van de kostbaarste dingen; onze kinderen en de ontwikkeling van hun hersenen.

De verminderde hersenontwikkeling kan worden ondergebracht in twee hoofdcategorieën:

Intellectuele

 1. leerproblemen
 2. verminderd geheugen
 3. verbaal begrip
 4. redenering en uitvoerende vaardigheden

Gedragsstoornissen

 1. ADHD
 2. agressie
 3. delinquentie
 4. angst
 5. verminderde sociale interacties in het algemeen

Aangezien het brein een verzameling is van onderling verbonden netwerken, zijn deze categorieën nauw verwant.

Vermijd deze chemische stoffen

 • Lood (kan in textielkleurstoffen zitten)
 • Kwik
 • Polychloorbifenylen (PCB’s) (in pesticiden, ook voor bijv. katoen)
 • Bisfenol A (BPA) Bisfenol S (BPS) (gebruikt in de productie van textiel, verfstoffen, vlamvertragende stoffen, etc.)
 • Ftalaten (textielindustrie en cosmeticabranche)
 • polybroomdifenylethers (PBDE’s) (gebruikt in stoffen)
 • Organofosforverbinding (pesticiden)

Zo minimaliseer je blootstelling aan deze stoffen

 • eet biologisch voedsel
 • vermijd pesticiden in je eigen huis en tuin
 • minimaliseer het eten van tonijn en/of zwaardvis, waarin methylkwik zit
 • vermijd magnetron popcorn, waarop PFC chemicaliën zitten
 • eet minder verpakte levensmiddelen
 • granen, rijst etc. sla je beter op in glazen potten
 • Minimaliseer het gebruik van reinigingsproducten of zuiveringszout + azijn of andere niet-giftige schoonmaakmiddelen
 • controleer alle shampoos, zepen en cosmetica op veilige ingrediënten
 • zorg voor een schoon huis: stof kan hoge niveaus van problematische chemische stoffen bevatten
 • vermijd producten die BPA bevatten

ChemTrust is een in de UK geregistreerde instelling die op internationaal niveau werkt. Zij willen voorkomen dat door de mens gemaakte chemische stoffen die op de lange termijn schade aan mens én dier veroorzaken, vervangen worden door veiligere alternatieven.

Hier vind je het volledige rapport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s