Stel je bent moeder en woont in het Groningse aardbevingsgebied…

Van de aardbevingen in Groningen hebben we natuurlijk allemaal gehoord. We kunnen ons indenken hoe het is om daar te wonen… Maar sta je er ook wel eens bij stil dat er zo’n 30.000 kinderen wonen in dit gebied? En wat de aardbevingen met hen doen? Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer: “In de discussie over gaswinning en aardbevingen in Groningen is er maar weinig aandacht geweest voor kinderen. Daar wil ik verandering in brengen.”

Kinderen in Groningen worden ‘voorbereid’ op een beving…kun jij je daar iets bij voorstellen als je naar jouw kind kijkt, ver weg van Groningen?

Margrite nog steeds verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als bijzonder hoogleraar kind, orthopedagogiek en vreemdelingenrecht, werd in april vorig jaar Kinderombudsvrouw. Ze studeerde in Groningen rechten en orthopedagogiek en heeft dus een ‘band’ met Groningen. Vooralsnog is de situatie van de ongeveer 30.000 kinderen en jongeren die in het aardbevingsgebied wonen niet onderzocht. De onderzoeken en acties van de betrokken partijen richten zich vooral op de gevolgen voor volwassenen. Terwijl wel bekend is dat er slaapproblemen zijn bij jonge kinderen en depressieve klachten bij pubers. Daarom wil Margrite onderzoeken wat de negatieve gevolgen voor kinderen zijn die de aardbevingen in Groningen meemaken. Wat er vervolgens moet gebeuren en welke organisaties een rol kunnen spelen in het oplossen van deze problemen.

Kinderen kijken erg naar het gedrag van hun ouders. Als die voortdurend kampen met zaken zoals stress, dan heeft dat gevolgen voor hun kinderen. Als ouders in paniek raken, gaat een kind huilen. De jeugdartsen constateren dat in het gasgebied sprake is van stabiele gezinnen die onder invloed van de problemen rond de aardbevingen ontsporen.

Hoe schadelijk is gevoel van onveiligheid?

Die diverse onderzoeken laten zien dat inwoners met schade zich onveilig voelen en een deel met (geestelijke) gezondheidsklachten kampt. Margrite heeft verschillende signalen ontvangen dat de gevolgen van de gaswinning ook een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Ze maakt zich zorgen om de kinderen in het aardbevingsgebied en heeft daarom uit eigen beweging besloten tot een onderzoek. Hiervoor gaat ze in gesprek met kinderen, belangenorganisaties, professionals en verantwoordelijke partijen. Ook zal een enquête worden uitgezet onder kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied.

Verminderen negatieve gevolgen

Het onderzoek zal inzicht geven in welke problemen kinderen ervaren en mogelijke oplossingen voor deze problemen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zal de Kinderombudsman concrete aanbevelingen doen aan de partijen die de negatieve gevolgen van de aardbevingen voor kinderen kunnen verminderen. De resultaten van het onderzoek worden rond de zomer verwacht.

Lesmateriaal voor scholen

Er is al wel aandacht voor kinderen. Scholen in het gebied kunnen lesmateriaal over aardbevingen gebruiken dat de Veiligheidsregio Groningen heeft gemaakt. Dit lesprogramma gaat over aardbevingen en gaswinning in Groningen en heeft als doel om het gevoel van veiligheid bij kinderen te vergroten. Dit gebeurt met aansprekende lessen over wat kinderen kunnen doen voor, tijdens en na een aardbeving, informatieve lessen over gaswinning en aardbevingen en er is aandacht voor de psychosociale kant. Het wordt aangeboden op een manier die kinderen aanspreekt, zoals via filmpjes:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s